V Bruseli demonštrovali tisíce ľudí proti klímatickým zmenám

Ulicami Bruselu dnes prešiel protestný pochod, ktorého účastníci belgickú vládu vyzývali, aby sa začala dôkladnejšie zaoberať bojom za sociálnu spravodlivosť a ochranou klímy. Podľa agentúry AFP sa demonštrácie zúčastnilo okolo 15-tisíc ľudí. Polícia pred začiatkom akcie zadržala niekoľko osôb, ktoré pri sebe mali kovové predmety, ktoré mohli podľa nej slúžiť ako zbrane.

12.05.2019 19:18
debata (26)

Demonštrácie organizovanej flámskym občianskym hnutím Hart Boven Hard sa zúčastnilo aj množstvo mladých ľudí, ktorí pravidelnými štvrtkovými protestmi tlačia kabinet k rozhodnejšiemu postupu v boji proti klimatickým zmenám. Tieto protesty ale v poslednom čase slabnú. Ešte v decembri a januári vyšlo kvôli ekológii v Bruseli do ulíc vyše 60-tisíc ľudí.

Protest sa konal len dva týždne pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú v Belgicku konať zároveň s hlasovaním do národného parlamentu. „Chceme vyvinúť tlak na kandidátov, ale aj na budúcu vládu. Chceme, aby tu po voľbách nastala zmena kurzu a aby sa podnikli ambiciózne kroky spojené s nárokmi na sociálnu a klimatickú spravodlivosť,“ povedal jeden z organizátorov Brieuc Wathelet.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #protest #Belgicko #klimatická zmena