Guaidó obvinil venezuelského prezidenta Madura zo štátneho terorizmu

Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó v rozhovore s britským denníkom The Guardian obvinil autoritárskeho socialistického prezidenta Nicolasa Madura z rozsieva strachu medzi opozičnými predákmi, ktorí sa pokúsili o jeho zosadenie. Podľa Guaidóa sa Maduro uchyľuje k štátnemu terorizmu.

12.05.2019 22:04
debata (41)

Guaidó hovoril s britským denníkom v čase, keď najmenej desiatke jeho spojencov hrozí väzenie, pre ich úlohu vo výzve na vojenskú vzburu voči autoritárskemu režimu z 30. apríla. Niektorí opoziční zákonodarcovia, ktorí boli zbavení poslaneckej imunity, sa ukrývajú na ambasádach rôznych krajín v Caracase a jeden utiekol do Kolumbie. Podpredseda parlamentu ovládaného opozíciou Edgar Zambrano bol zadržaný už v stredu a miesto jeho terajšieho pobytu je neznáme.

Guaidó Madura obvinil, že sa snaží umlčať opozíciu kampaňou „štátneho terorizmu“. „Dnes sme svedkami teroru, rozsievania teroru, ktorý je všetkým, čo Madurovi zostalo,“ povedal Guaidó v rozhovore, ktorý poskytol britskému denníku v sídle svojej strany vo venezuelskej metropole. „To, čo teraz vykonávajú, je v zásade štátny terorizmus, pretože využívajú štátny aparát k šíreniu strachu,“ vyhlásil Guaidó.

Maduro a jeho podporovatelia považujú neúspešnú vzburu za pokus o puč podporovaný Spojenými štátmi. Potlačený bol podľa pozorovateľov vďaka lojalite venezuelských ozbrojených síl.

Tridsaťpäťročný predseda venezuelského parlamentu Guaidó, ktorého desiatky krajín sveta uznávajú ako dočasného prezidenta krajiny, sa domnieva, že prenasledovanie zákonodarcov odráža zúfalstvo režimu, ktorý zažíva svoje „posledné chvíle“.

„Všetko, čo mu zostáva, je bohužiaľ perzekúcia,“ povedal Guaidó o Madurovi, ktorý sa ujal moci po smrti Huga Cháveza v roku 2013 a vlani sa vyhlásil za víťaza volieb, mnohými považovanými za zmanipulované.

Niektorí skorší Maduroví spojenci zjavne prebehli na druhú stranu a Guaidó sa domnieva, že Maduro teraz trpí paranojou. „Myslím, že nikomu nedôveruje, ani človeku, ktorý mu podáva kávu,“ povedal Guaidó. Za dôkaz hlbokého rozkolu vnútri armády označil zbehnutie šéfa rozviedky Manuela Figuera a predpovedal, že takýchto prípadov bude „viac a viac“.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó