Ekvádor odovzdá Spojeným štátom osobné veci Assangea

Ekvádor odovzdá Spojeným štátom dokumenty a počítačový hardvér, ktorý zanechal whistleblower a zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange na veľvyslanectve tejto juhoamerickej krajiny v Londýne. Oznámili to v pondelok jeho právnici, ktorých citovala tlačová agentúra AFP.

13.05.2019 11:54 , aktualizované: 22:07
Julian Assange Foto:
Julian Assange.
debata (19)

Ekvádorská prokuratúra udelila britskej polícii povolenie na prehliadku izby, ktorú Assange obýval sedem rokov, a skonfiškovanie jeho osobných vecí vrátane počítačov, mobilných telefónov, pamäťových kariet a iných elektronických zariadení. Predmety budú zaslané do Spojených štátov v rámci reakcie Ekvádoru na žiadosť amerického rezortu spravodlivosti o spoluprácu pri vyšetrovaní Assangea.

„Je to absolútne porušenie práva na obranu, pretože odovzdajú Spojeným štátom celú jeho komunikáciu s právnikmi, ktorá je dôverná,“ povedal pre AFP v Madride jeden z Assangeových právnikov. Assange sa momentálne nachádza v londýnskom väzení. Spojené štáty ho obviňujú z „konšpirácie“ a prelomenia prístupových hesiel počítačov amerického rezortu obrany.

Assangeovi hrozí v prípade usvedčenia maximálne päť rokov za mrežami. Jeho tím bojuje proti jeho vydaniu do Spojených štátov, pričom tento proces môže trvať roky.

Assangea (47), ktorý sa ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve od roku 2012 so zámerom vyhnúť sa extradícii do Švédska v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia, zatkli 11. apríla po tom, ako ho Ekvádor vydal.

Londýnsky súd ho odsúdil 1. mája na 50 týždňov väzenia za porušenie podmienok prepustenia na kauciu, keď sa uchýlil na ekvádorskú ambasádu. Švédska prokuratúra sa v pondelok rozhodla, že obnoví vyšetrovanie Assangea v súvislosti s údajným znásilnením z roku 2010, čo však on odmieta a tvrdí, že ide o zámienku na jeho vydanie do Spojených štátov.

Švédska prokuratúra obnoví vyšetrovanie voči Assangeovi vo veci znásilnenia

Švédska prokuratúra v pondelok oznámila, že sa rozhodla obnoviť predbežné vyšetrovanie obvinenia voči zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi zo znásilnenia. Informovala o tom BBC.

Príslušné rozhodnutie oznámila na tlačovej konferencii v Štokholme námestníčka hlavného prokurátora Eva-Marie Perssonová. Otvorenie predbežného vyšetrovania je krok, ktorý predchádza oficiálnemu vzneseniu obvinení.

„Stále existuje pravdepodobný dôvod na podozrenie, že sa Assange dopustil znásilnenia. Domnievam sa, že je potrebné nové vypočúvanie Assangea,“ cituje Perssonovú agentúra AP.

Švédska prokuratúra po obnovení vyšetrovania vydá na Assangea európsky zatykač, uviedol švédsky denník Aftonbladet.

O znovuotvorenie vyšetrovania požiadala právna zástupkyňa ženy, ktorá tvrdí, že ju Assange znásilnil počas svojej návštevy Švédska v roku 2010.

Žiadosť bola podaná 11. apríla, teda v deň, keď britská polícia tohto 47-ročného Austrálčana zatkla v budove ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, kde sa ukrýval sedem rokov. V súčasnosti sa nachádza vo väzení v Londýne, kde si odpykáva 50-týždňový trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu.

Znovuotvorenie prípadu prokuratúrou v Štokholme znamená, že Británia bude zrejme postavená pred voľbu, či Assangea vydať do Švédska alebo do USA. Americké úrady voči nemu vzniesli obvinenia v súvislosti s únikom tajných dokumentov.

Konečné slovo pri riešení takejto dilemy by mal britský minister vnútra Sajid Javid.

Vyšetrovanie obvinení voči Assangeovi vo Švédsku pozastavili v čase, keď sa ukrýval na ekvádorskej ambasáde v Londýne. V kauze troch prípadov údajného sexuálneho útoku už vypršala premlčacia lehota, v aktuálne kauze, ktorej sa týka pondelňajšie oznámenie švédskej prokuratúry, sa tak stane až v auguste 2020.

Zakladateľ WikiLeaks obvinenia, ktoré voči nemu pôvodne vzniesli dve Švédky, odmieta a označuje ich za politicky motivované. Tvrdí, že mal s oboma ženami len konsenzuálny pohlavný styk.

Assange vo Švédsku svoje meno očistí, tvrdí WikiLeaks

Obnovenie vyšetrovania je príležitosťou na to, aby sa mohol očistiť od obvinení zo znásilnenia, uviedla platforma WikiLeaks, informovala agentúra AP.

Šéfredaktor WikiLeaks Kristinn Hrafnsson vyhlásil, že švédska prokurátorka Eva-Marie Perssonová bola pod „obrovským politickým tlakom“, aby vyšetrovanie obnovila.

Toto rozhodnutie však napriek tomu „poskytne Julianovi šancu na očistenie jeho mena“, domnieva sa Hrafnsson, podľa ktorého sa celý prípad už od začiatku neriešil dobrým spôsobom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange