Prevratnú dohodu EÚ o plyne uzavrie v USA s Trumpom Šefčovič

Dve svetové veľmoci Európska únia a USA sa dohodli na novej zásadnej ekonomickej spolupráci. Rozbehnutie miliardového biznisu pravdepodobne definitívne zažehná hrozbu obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi americkými a EÚ. Vo Washingtone sa už dnes americký prezident Donald Trump stretne so slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom. Zástupcovia dvoch mocností spoločne poletia lietadlom Air Force One do amerického mesta Hackberry, ktoré sa nachádza v štáte Louisiana. V miestnom prístave spoločne otvoria nový terminál na vývoz skvapalneného plynu (LNG) do Európy.

13.05.2019 15:57 , aktualizované: 18:30
LNG, skvapalnený plyn, loď, tanker Foto: ,
V štáte Louisiana otvoria terminál na vývoz skvapalneného plynu (LNG) do Európy. Ilustračné foto.
debata (224)

„Živo si pamätám, ako aj na Slovensku sme počas energetickej krízy v roku 2009 museli robiť ťažké rozhodnutia, či plyn pôjde domácnostiam, nemocniciam, alebo priemyslu. Aj preto je energetická bezpečnosť medzi prioritami Energetickej únie, čo v praxi znamená, že každý členský štát musí mať prístup aspoň k trom rôznym zdrojom plynu. Bez skvapalneného plynu to nejde,“ povedal pred cestou do USA Šefčovič, ktorý je podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za Energetickú úniu.

Mnohé slovenské podniky ostali pred desiatimi rokmi bez plynu po tom, čo sa nečakane vyostril konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. „Slovensko víta projekty, ktoré prispievajú k energetickej diverzifikácii a tým väčšej energetickej bezpečnosti krajiny,“ uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Na dovoz amerického skvapalneného plynu sú už pripravené terminály v Poľsku. Európska únia do výstavby novej prepravnej trasy označovanej skratkou Cameron LGN investovala približne 656 miliónov eur.

EÚ prispela aj na výstavbu plynovodu z Veľkých Kapušian na východe k poľskej hranici, ktorý má byť hotový v roku 2021. Slovensku by mal umožniť prístup k terminálu LNG vo Świnoujścí na severe Poľska. Či plyn z USA dovezieme, však bude závisieť od ceny. Dovoz LNG cez more je považovaný za drahší ako pomocou plynovodov z Ruska.

„Európska únia a USA tvoria ideálny tandem, ideálnu dvojičku. Európa potrebuje viacero dodávateľov plynu, ktorí si budú navzájom konkurovať a ponúkať nám lepšie ceny. Spojené štáty sú zasa najväčší svetový producent plynu. Naša spolupráca má teda strategický význam,“ vyhlásil Šefčovič. V súčasnosti EÚ dováža približne 72 miliárd kubických metrov skvapalneného plynu a nová infraštruktúra umožní zvýšiť dovoz až na 210 miliárd kubických metrov skvapalneného plynu. V optimálnom prípade dokážu Američania pokryť až polovicu európskej spotreby.

Z východu na západ prestal ruský plyn nečakane prúdiť 7. januára 2009. Udialo sa tak po prvý raz za posledných 40 rokov, a takú veľkú plynovú krízu si dovtedy nikto nevedel predstaviť. Slovensko síce v tom čase disponovalo zásobami plynu v objeme 600 miliónov m3, ale pre udržanie tlaku v sieti nebolo technicky možné plne nahradiť vzniknutý výpadok a štát musel obmedziť dodávky veľkým priemyselným podnikom s ročnou spotrebou nad 60-tisíc kubických metrov. Tieto obmedzenia sa uvoľnili až 19. januára 2009, po tom čo prvý raz v histórii začal plyn na Slovensko prúdiť zo západu a dodávali ho spoločnosti E.ON Ruhrgas a GDF Suez. K plnému obnoveniu dodávok viedla až nová obchodná dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom.

Slovensko bude schopné odoberať americký plyn najskôr o dva roky. „Rezort hospodárstva dlhodobo podporuje severojužný koridor na prepravu plynu. Jeho súčasťou je aj plynové prepojenie Slovenska s Poľskom, ktorého výstavba sa začala minulý rok v septembri vo Veľkých Kapušanoch,“ priblížil Stano.

Väčší výber dodávateľov plynu bude ceny tejto suroviny z dlhodobého hľadiska tlačiť smerom nadol. „S našimi ruskými partnermi budeme chcieť súťažiť o dodávky plynu do Európy,“ vyhlásil v roku 2018 americký prezident Donald Trump počas stretnutia so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom vo Fínsku. Posilnenie obchodných väzieb s USA zároveň môže ukončiť úvahy o vyostrení obchodnej vojny medzi Európskou úniou a USA. Donald Trump totiž v poslednom čase už nespomína možnosť zavedenia 25-percentných ciel na automobily vyrobené v Európskej únii. Takéto vysoké obchodné bariéry by nepríjemne zasiahli aj Slovensko. O tom, aby clá USA nezaviedli, rokoval nedávno s Trumpom v USA aj slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý povedal, že jeho návšteva sa udiala v pravý čas.

Okrem skvapalneného plynu Európska únia už dnes vo veľkom odoberá americkú geneticky modifikovanú sóju. Starému kontinentu sa na rozdiel od Číny darí udržať si oveľa lepšie obchodné vzťahy s USA. Napriek prebiehajúcim obchodným rokovaniam najväčšia ekonomika Ázie už od piatka čelí zvýšeniu ciel z piatich na 25 percent pri tovare v hodnote 200 miliárd dolárov. Takéto vysoké clá už predtým platili na čínske výrobky v hodnote 50 miliárd dolárov. Zároveň Trump už spustil procedúru zavedenia vysokých ciel aj na zvyšné čínske výrobky v hodnote 300 miliárd dolárov. Na takéto vysoké clá nemôžu Číňania dostatočne zareagovať, keďže z USA ročne dovezú tovary v približnej hodnote 200 miliárd dolárov. Prebiehajúca obchodná vojna medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta ma potenciál spomaliť tohtoročný svetový ekonomický rast.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

VIDEO: K otázke dovozu amerického plynu do Európy sa po nedávnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v USA vyjadril aj slovenský premiér Peter Pellegrini. Pozrite si, čo povedal vo videu TV Pravda. Otázka dovozu LNG je vo videu v čase 01:21.

Video
224 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Maroš Šefčovič #Donald Trump #LNG