Lajčák: Čiastočné odstúpenie Iránu od jadrovej dohody neruší dohodu ako takú

Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa v pondelok v Bruseli nestretli na spoločnom rokovaní so svojim americkým rezortným partnerom Mikeom Pompeom. Ten do Bruselu nečakane zavítal v deň zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, aj pre napätú situáciu s Iránom, avšak šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová naplánovala rokovania s ním až po uzavretí bežnej pracovnej agendy Rady ministrov.

13.05.2019 18:55
debata (5)

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, podľa ktorého na týchto rokovaniach budú okrem Mogheriniovej a Pompea aj diplomati Británie, Francúzska a Nemecka, čiže krajín, ktoré boli spolu s Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi signatármi jadrovej dohody s Iránom. Spojené štáty pred rokom od tejto dohody odstúpili.

Británia a Nemecko na okraj pondelňajších rokovaní v Bruseli vyjadrili znepokojenie nad zvyšovaním napätia na Blízkom východe, keď Američania uplynulý týždeň vyslali do oblasti Perzského zálivu lietadlovú loď a ďalšie bojové plavidlá a bombardéry.

Lajčák pripomenul, že EÚ má od začiatku jasnú a konzistentnú pozíciu. Únia privítala dohodu o kontrole iránskeho jadrového programu a oceňuje, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) má plnohodnotný prístup k jadrovým zariadeniam v Iráne, pričom všetky doterajšie správy potvrdili, že Teherán plní svoje záväzky. Únia vlani vyjadrila rozčarovanie nad rozhodnutím Spojených štátov vycúvať z dohody, na čo Irán nedávno zareagoval odstúpením od istých článkov.

„Stanovisko EÚ je však také, že to neznamená odstúpenie od dohody ako takej, ani od jej kľúčových elementov. Vnímame eskaláciu aj vojenskú prítomnosť a sme z toho znepokojení, lebo môže dôjsť k nejakej provokácii alebo nevyprovokovanému incidentu, čo by malo fatálne dôsledky,“ vysvetlil Lajčák. Zároveň vyjadril nádej, že večerné rokovania Pompea s európskou trojkou (Británia, Francúzsko, Nemecko) a Mogheriniovou povedú k upokojeniu vášní. „Tie odkazy z európskej strany pôjdu presne v tomto zmysle,“ dodal.

Na otázku, či diplomati EÚ hovorili aj o iránskom „ultimáte“, keď Teherán minulý týždeň poskytol dvojmesačnú lehotu zvyšku signatárskych krajín na to, aby dodržali svoje sľuby chrániť bankový a ropný sektor pred americkými sankciami, Lajčák odpovedal, že Rada ministrov o tomto bode nerokovala. Podľa neho aj preto, že treba počkať na výstup rokovaní „európskej trojky“ s Pompeom, pričom ostatné krajiny EÚ uvedenú trojicu krajín uznávajú ako predstaviteľov celej Únie v tomto procese.

„Najlepšie, čo si vieme predstaviť, je prísne rešpektovanie tejto dohody všetkými jej signatármi,“ zhodnotil Lajčák postoj EÚ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #jadrová dohoda