USA obvinili Irán z útokov na lode pri pobreží Spojených arabských emirátov

Počiatočné zistenia tímu amerických vojenských expertov naznačujú, že Irán alebo iránski spojenci použili v nedeľu výbušniny na prerazenie veľkých dier do trupu štyroch lodí kotviacich neďaleko pobrežia Spojených arabských emirátov (SAE). S odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa vo Washingtone o tom v noci na utorok informovala agentúra AP.

14.05.2019 06:46
debata (58)

Podľa tohto zdroja každá loď má veľmi tesne nad čiarou ponoru veľkú dieru a podľa predbežných zistení príslušného vyšetrovacieho tímu ich spôsobili výbušné zariadenia.

Tím zložený z expertov americkej armády bol na preskúmanie škôd vyslaný na žiadosť SAE. Avšak americkí predstavitelia doteraz neposkytli bližšie podrobnosti o tom, čo sa presne stalo a ani žiadny dôkaz o možnej iránskej účasti na týchto explóziách, dodala AP.

Agentúra tiež poznamenala, že zdroj si neželal byť menovaný vzhľadom na to, že nemal oprávnenie na styk s médiami.

Predstavitelia krajín Perzského zálivu kritizovali poškodenie tankerov, ktoré sa podľa nich stali terčom „sabotážneho útoku“.

Spojené arabské emiráty v nedeľu oznámili sabotážne útoky na štyri komerčné lode z rôznych krajín v ekonomickej zóne SAE pri pobreží emirátu Fudžajra. Minister energetiky Saudskej Arábie Chálid Fálih v pondelok uviedol, že medzi zasiahnutými plavidlami boli aj dva saudskoarabské ropné tankery.

Podľa agentúry AP medzi poškodenými loďami bolo aj plavidlo plaviace sa pod nórskou vlajkou a tanker plaviaci sa pod vlajkou emirátu Šardžá v SAE.

Spojené štáty už predtým varovali lode, že „Irán alebo jeho zástupcovia“ by mohli plánovať útoky na námornú dopravu v regióne.

Washington do oblasti Perzského zálivu vyslal lietadlovú loď a bombardéry, pričom ohlásil aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ, čím reagoval na obavy z možnej hrozby zo strany Teheránu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Spojené arabské emiráty #útok na lode