Merkelová: Nemecko by sa mohlo vydať na cestu uhlíkovej neutrality

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na medzinárodnej klimatickej konferencii v Berlíne v utorok vyhlásila, že by sa rada pridala k ostatným európskym krajinám, ktorých cieľom je do roku 2050 dosiahnuť tzv. uhlíkovú neutralitu - tento cieľ však musí byť dosiahnuteľný.

14.05.2019 13:58 , aktualizované: 14:25
angela merkelová, berlín, klimatická konferencia Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na medzinárodnej klimatickej konferencii v Berlíne.
debata (11)

Túto iniciatívu v uplynulom týždni navrhli francúzsky prezident Emmanuel Macron a osem ďalších krajín Európskej únie. Predsedníčka nemeckej vlády ju však pôvodne – napriek opačnému názoru domácej scény – odmietla, pripomína agentúra AP.

Merkelová v utorok povedala, že touto otázkou sa bude zaoberať jej kabinet. „Debata by nemala byť o tom, či to vieme, ale o tom, ako to vieme dosiahnuť,“ vyhlásila v utorok v Berlíne kancelárka Merkelová v rámci medzinárodnej konferencie o klíme.

Cesta tzv. uhlíkovej neutrality by podľa nej neznamenala, že by Nemecko neprodukovalo vôbec nijaké skleníkové plyny. Emisie by namiesto toho kompenzovalo prostredníctvom zalesňovania a zachytávania skleníkových plynov, spresňuje agentúra DPA. Pokiaľ by sa podarilo nájsť „rozumné riešenie“, ktorým by sa to podarilo zrealizovať, Nemecko by sa k iniciatíve, ktorú navrhla Európska únia, mohlo pridať, povedala spolková kancelárka.

Macron v rámci svojej iniciatívy – ktorú podporili okrem Francúzska aj Belgicko, Dánsko, Holandsko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko – vyzýva, aby sa klimatické zmeny stali jedným z hlavných bodov budúcej európskej agendy. Podľa jeho návrhu by členské krajiny EÚ mali zvýšiť svoje príspevky v rámci klimatickej dohody z Paríža z decembra 2016, ktorá je zameraná na obmedzenie globálneho otepľovania.

Fanúšička Merkelovej svojou dodávkou narazila do jej lietadla

Fanúšičke nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa podarilo zmariť odlet jej vládneho špeciálu z letiska v Dortmunde, keď doň nechtiac narazila svojou dodávkou. Fotografiu zo zrážky zverejnil na svojom webe nemecký týždenník Spiegel, informovala v utorok agentúra AP. Žena, ktorá je zamestnankyňou zmieneného letiska, si chcela odfotografovať lietadlo stojace na letiskovej ploche. Nadšene preto vystúpila zo svojej červenej dodávky, ktorú však predtým zabudla zabrzdiť. Vozidlo sa dalo do pohybu a pomaly narazilo do prednej časti Merkelovej lietadla typu Bombardier Global 5000.

Nemecké letectvo (Luftwaffe) neskôr bez bližších podrobností potvrdilo, že vládny špeciál v Dortmunde poškodilo isté vozidlo, pričom kancelárka sa po incidente do Berlína vrátila helikoptérou.

Incident je ďalším nechceným problémom pre Luftwaffe prichádzajúcim po sérii medializovaných porúch, ktoré v ostatných mesiacoch postihli ním prevádzkovanú flotilu 14 nemeckých vládnych špeciálov a zapríčinili meškanie Merkelovej i ďalších členov nemeckej vlády na dôležité podujatia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #klimatická konferencia