Venezuelská polícia zablokovala opozícii prístup do parlamentu

Venezuelské bezpečnostné zložky dnes zablokovali opozičným poslancom vstup do parlamentu, ktorého predseda Juan Guaidó sa pokúša zosadiť autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura. Dôvodom uzavretia parlamentnej budovy bol údajný bombový poplach, informovali médiá.

14.05.2019 21:45
debata (7)

Madurov režim minulý týždeň zosilnel prenasledovanie opozičných poslancov a zadržal podpredsedu parlamentu. Guaidó na dnešnej akcii bezpečnostných zložiek reagoval slovami, že sa poslanci nenechajú zastrašiť.

Maskovaní agenti tajnej služby Sebin s automatickými zbraňami v rukách dopoludnia miestneho času (popoludní SELČ) spolu s príslušníkmi armády a polície zatarasili vstup do Národného zhromaždenia (AN), ktoré je jediným centrálnym orgánom v krajine snažiacim sa vzdorovať Madurovmu režimu. Poslancom žiadajúcim o vstup uniformovaní muži oznámili, že budova zostane uzatvorená pre pátranie po bombe.

„Toto celé je súčasť snahy zabrániť Národnému zhromaždeniu v práci,“ povedal agentúre Reuters poslanec Juan Pablo Guanipa. Zákonodarcovia sa podľa denníka El Nacional rozhodli, že dnešné zasadnutie usporiadajú na náhradnom mieste.

Maduro sa dlhodobo snaží parlament paralyzovať a vlani niektoré jeho kompetencie prevzalo ústavodarné zhromaždenie zložené z prezidentových stúpencov. Práve tento zbor minulý týždeň zbavil časť poslancov imunity pre ich účasť na protivládnych protestoch, prostredníctvom ktorých chce opozícia prinútiť Madura k odchodu. Režim v stredu zadržal podpredsedu parlamentu Edgara Zambrana, o ktorého osude nemajú blízki žiadne správy. Guaidó, ktorý sám prišiel o imunitu už v apríli, opakuje, že podobné kroky opozíciu nezastrašia.

„Snaží sa vziať legislatívnu moc ako rukojemníkov, zatiaľ čo diktátor sa opevňuje v paláci, v ktorom by nemal byť, a podozrieva všetkých vo svojom okolí. Dnes znovu ukázal svoj strach z legitimity AN,“ napísal Guaidó na twitteri v reakcii na dnešné dianie.

Muž uznávaný viac ako päťdesiatkou krajín za dočasného prezidenta v nedeľu Madura obvinil, že sa v snahe umlčať opozíciu sa uchýlil k „štátnemu terorizmu“ a cielene medzi ľuďmi rozsieva strach. Socialistický vodca označuje opozičné akcie za snahu o puč riadenú zo zahraničia a hrozí svojim oponentom väzením.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #kríza vo Venezuele