Venezuelské Ústavodarné zhromaždenie zbavilo imunity ďalších piatich poslancov Národného zhromaždenia

Ústavodarné zhromaždenie vo Venezuele v noci na stredu zbavilo imunity ďalších piatich poslancov Národného zhromaždenia ovládaného opozíciou.

15.05.2019 07:30
Venezuela Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Vládne verné ústavodarné zhromaždenie tak vyhovelo žiadosti Najvyššieho súdu, ktorý voči poslancom následne vzniesol obvinenie zo zrady a sprisahania. Počet opozičných poslancov, ktorých sa vedenie Venezuely rozhodlo obviniť, tým medzičasom stúpol na 14.

Okrem justície tlak na opozíciou ovládaný parlament v utorok zosilnili aj bezpečnostné zložky, ktoré zabránili poslancom vstúpiť do budovy. Vodca opozície Juan Guaidó následne obvinil prezidenta Nicolása Madura, že vláda Národné zhromaždenie „prenasleduje“ a snaží sa „odcudziť“ zákonodarnú moc. Parlamentná schôdza bola odložená na stredu.

Podľa agentúry AP budovu parlamentu v Caracase obkolesili v ranných hodinách miestneho času maskovaní agenti policajnej spravodajskej služby, ako aj vojaci Národnej gardy. Parlament zverejnil v sociálnych médiách videonahrávky, na ktorých viacerí z jeho členov stoja vonku a kritizujú postup týchto zložiek.

Národné zhromaždenie sa dostalo pod zvýšený nátlak zo strany Madura po tom, ako opozícia vyzvala 30. apríla na vojenské povstanie proti jeho režimu, pričom však neuspela. Podpredsedu parlamentu Edgara Zambrana 8. mája zatkli pre podozrenie z vlastizrady. Ďalší opozičný poslanec pred prenasledovaním vo vlasti ušiel do susednej Kolumbie, zatiaľ čo traja ďalší sa skrývajú na veľvyslanectvách cudzích štátov.

V súvislosti so Zambranom zástupca USA v OSN Jonathan Cohen v stredu upozornil na jeho prípad na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN, pričom ho označil za veľkú eskaláciu v tlaku, ktorý Madurov režim vyvíja proti Národnému zhromaždeniu.

Spojené štáty aj preto vyzval všetky členské krajiny, aby boli pripravené podniknúť konkrétnu akciu v reakcii na represie Madurovho režimu, dodala agentúra AFP.

BR OSN sa súčasne oboznámila so správou zástupkyne francúzskeho veľvyslanca Anne Gueguenovej, ktorý sa týkala plánu na ukončenie patovej situácie vo Venezuele vypracovaného medzinárodnou kontaktnou skupinou, podporovanou Európskou úniou. Táto skupina má v pláne vyslať čoskoro do Caracasu delegáciu emisárov, aby tam rokovali o spustení politického procesu, ktorý by vyústil do slobodných volieb.

Organizácia Spojených národov zintenzívnila aj plány na riešenie humanitárnej krízy vo Venezuele, kde sedem miliónov ľudí – 25 percent obyvateľstva – súrne potrebuje potraviny, lieky a iné dôležité komodity. OSN plánuje čoskoro vymenovať koordinátora pre humanitárnu pomoc, ktorý bude dohliadať na distribúciu pomoci. Maduro opakovane tvrdí, že v jeho krajine nie je humanitárna kríza. Vinu za utrpenie Venezuelčanov nesú podľa neho USA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Ústavodarné zhromaždenie #poslanecká imunita