Sídlo veľvyslanca USA v Aténach opäť obliali farbou, zrejme anarchisti

Vchod do sídla amerického veľvyslanca v gréckej metropole Atény poničili v stredu skoro ráno vandali, ktorí ho obliali farbou. S odvolaním sa na vyjadrenie polície i samotného veľvyslanca o tom informovala agentúra AFP.

15.05.2019 10:06
debata (5)

Americký veľvyslanec Geoffrey Pyatt tento čin na Twitteri označil za „detinský vandalizmus“ a uviedol, že bude spolupracovať s gréckymi úradmi na tom, aby boli páchatelia potrestaní v súlade so zákonom. „Ničenie majetku nie je pokojným protestom,“ dodal v príspevku.

Grécky denník Kathimerini na svojej webstránke píše, že čin vykonali pravdepodobne členovia gréckej anarchistickej skupiny Ruvikonas (Rubikon). Približne desať ľudí sa pred rezidenciu ambasádora priviezlo ráno na motorkách a po čine z miesta okamžite ušlo. Grécka polícia medzičasom informovala, že zadržala osem podozrivých.

Noviny Kathimerini pripomínajú, že je to už tretíkrát za ostatné mesiace, čo vandali podobným spôsobom zaútočili na sídlo veľvyslanca USA.

Najnovší incident sa odohral po utorkovom pochode anarchistov, ktorí žiadali, aby Dimitris Kufodinas, ultraľavicový terorista z niekdajšej extrémistickej skupiny 17. november, dostal priepustku z väzenia. Kufodinas, ktorého v minulosti odsúdili na viacnásobné doživotie za účasť na niekoľkých atentátoch, začal tento mesiac vo väzení držať protestnú hladovku po tom, ako mu úrady udelenie priepustky zamietli.

Kathimerini uvádza, že neznámi páchatelia po zmienenom utorňajšom proteste anarchistov zaútočili zápalnými bombami na centrálu strany Panhelénske socialistické hnutie (PASOK).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ambasáda USA #anarchisti