Šéf rakúskych identitariániov si písal e-maily s útočníkom z Nového Zélandu

Šéf rakúskych identitariánov Martin Sellner si vymenil niekoľko e-mailov s austrálskym pravicovým extrémistom Brentonom Tarrantom, zodpovedným za marcové útoky na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorých prišlo o život 51 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

15.05.2019 10:12
Nový Zéland Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

„Ak raz prídeš do Viedne, musíme zájsť na kávu alebo na pivo,“ napísal Sellner Tarrantovi viac než rok pred útokmi na Novom Zélande. Tarrant mu pozvanie opätoval: „Máme ľudí v oboch krajinách (Austrálii a na Novom Zélande), ktorí by ťa u seba doma radi privítali,“ napísal.

K ich stretnutiu však podľa mediálnych informácií nedošlo. Doposiaľ bolo známe, že Tarrant daroval rakúskemu hnutiu identitariánov 1500 eur, za čo sa mu Sellner poďakoval oficiálnym e-mailom.

Tarrant je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v jedinej väznici s najprísnejším režimom v krajine – v meste Auckland. Je obvinený zo zabitia 50 ľudí a z pokusu o vraždu ďalších 39. Počet obetí útoku stúpol na 51, keď začiatkom mája v nemocnici podľahol zraneniam turecký občan.

Dom známeho krajne pravicového aktivistu Sellnera po útokoch na Novom Zélande prehľadali rakúski vyšetrovatelia s cieľom preskúmať jeho údajné kontakty na Tarranta. Bol proti nemu začatý súdny proces pre podozrenia z členstva v teroristickej skupine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na mešity na Novom Zélande #Identitárne hnutie #teroristický útok Christchurch