Šefčovič: Prezident Trump je mimoriadne bezprostredný, veľmi rád si vypočuje názory okolia

Marošovi Šefčovičovi sa dostalo ojedinelej pocty od Donalda Trumpa. Podpredseda Európskej komisie zo Slovenska a prezident Spojených štátov spolu leteli z Washingtonu do amerického mesta Hackberry, kde sa v stredu zúčastnili na slávnostnom otvorení novej námornej trasy umožňujúcej prepravu skvapalneného plynu do Európy. "Dozvedel som sa, že som (asi) prvý cudzinec, ktorý nastúpil na palubu Air Force One od príchodu pána Trumpa do Bieleho domu," povedal pre Pravdu Šefčovič s tým, že teda išlo o mimoriadnu udalosť.

15.05.2019 15:10
debata (78)
Video

Trump a Šefčovič počas letu sedeli v zasadačke vedľa prezidentovej kancelárie. „Strávili sme spolu niekoľko hodín. Boli tam aj členovia Kongresu USA, ktorí prezidenta sprevádzali,“ podotkol eurokomisár. Vzdialenosť vzdušnou čiarou medzi Washingtonom a pobrežím amerického štátu Louisiana, kde sa nachádza Hackberry, je približne až 1 900 kilometrov.

Šefčovič ocenil na Trumpovi, že je absolútne bezprostredný. „Veľmi rád si vypočuje názory svojho okolia. Rozprávali sme sa o Amerike, o Európe, o záležitostiach, ktoré dominujú v medzinárodnom živote,“ pokračoval eurokomisár, ktorý uviedol, že bolo vidieť, že Trump sa už chystá na ďalšiu volebnú kampaň v snahe získať druhý prezidentský mandát. „Bol som súčasťou jeho autokolóny po pristátí, takže som videl, ako ho vítali tisíce ľudí na ceste z letiska do Hackberry.“

Dodal, že Trump mal okamžitú odpoveď na akúkoľvek otázku. „Veľa rozmýšľa a je plný energie,“ uzavrel Šefčovič.

Rozhovor so Šefčovičom si prečítajte zajtra (štvrtok, 16. mája) v denníku Pravdu. Odpovedal napríklad, či USA majú šancu uspieť so snahou predávať skvapalnený plyn do európskych krajín vrátane možnosti, že jedným z odberateľov by sa stalo aj Slovensko.

Pán Šefčovič. Vitajte na palube Air Force One. Foto: Pravda
trump sefcovi Pán Šefčovič. Vitajte na palube Air Force One.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Donald Trump #skvapalnený plyn