Pre podozrenie z daňových únikov vykonali raziu v 11 nemeckých bankách

Vyšetrovatelia z Frankfurtu nad Mohanom dnes po celom Nemecku vykonali raziu v 11 nemeckých bankách a sporiteľniach, ôsmich bytoch a niekoľkých kanceláriách daňových poradcov a správcov majetku. Hľadali dôkazy pre podozrenie z daňových únikov, ktorých sa podľa nich mohli dopustiť majetní jednotlivci. Na stopu ich priviedli dokumenty o daňových rajoch, informujú médiá.

15.05.2019 21:19
debata (1)

Akcia podľa frankfurtského prokurátora nadväzovala na novembrovú dvojdňovú raziu v centrále najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank. Vyšetrovatelia vtedy hľadali dôkazy o praní špinavých peňazí na základe zistení z takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers). Deutsche Bank dnes uviedla, že predmetom vyšetrovania nie je ona, ale súkromné ​​osoby. Dodala, že s vyšetrovateľmi spolupracuje, jej kancelárie tentoraz prehľadávané neboli.

Úrady podozrievajú osem jednotlivcov, že s pomocou bývalej pobočky Deutsche Bank na Britských Panenských ostrovoch založili firmy v daňových rajoch. Dúfali, že sa im podarí zatajiť pred nemeckými úradníkmi svoje kapitálové zisky a že sa vyhnú plateniu daní.

Téma daňových rajov sa stala aktuálna na jar 2016, keď aféra panamských dokumentov odhalila, že desiatky významných osôb z politiky i biznisu ukrývajú zisky v daňových rajoch. Ako daňové raje sa označujú krajiny s nízkym alebo žiadnym zdanením zahraničných firiem.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #daňové úniky #razia