Zástupcovia venezuelskej vlády i opozície vycestovali na rokovania do Nórska

Predstavitelia venezuelskej vlády a opozície vycestovali do Nórska na rokovania, ktorých cieľom je vyriešiť politickú krízu v juhoamerickej krajine. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP.

16.05.2019 06:43
debata (7)

Podľa člena opozíciou kontrolovaného parlamentu sa do rokovaní v Osle zapoja vysokopostavení zástupcovia z oboch táborov. Podľa ďalšieho zdroja sa cesta delegácií koná na základe pozvania, ktoré dostali z Nórska.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa k avizovaným rokovaniam priamo nevyjadril. V rozhovore pre miestnu televíziu však povedal, že minister informácií Jorge Rodríguez je na „veľmi dôležitej“ misii mimo Venezuely.

Spojené štáty v stredu pozastavili leteckú dopravu medzi USA a Venezuelou, vrátane komerčných civilných a nákladných letov. Politické nepokoje a napätie v krajine predstavujú podľa Washingtonu pre tieto lety riziko.

Napätie vo Venezuele sa stupňuje od 23. januára, keď sa predseda parlamentu Juan Guaidó vyhlásil za úradujúceho prezidenta. Za legitímneho lídra Venezuely ho uznalo viac než 50 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny krajín Južnej Ameriky.

Guaidó a skupina vojakov vyzvali 30. apríla ozbrojené sily na vojenské povstanie proti prezidentovi Madurovi. Armáda sa však na ňom odmietla podieľať a pokus zvrhnúť Madura sa skončil neúspechom. Vláda to označila za pokus o puč a viac než desiatku opozičných zákonodarcov obvinila zo zrady.

Za posledné tri roky muselo Venezuelu v dôsledku hyperinflácie opustiť 3,5 milióna ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Nórsko #kríza vo Venezuele