V Roskosmose sa kradne po miliardách, tvrdí šéf vyšetrovateľov

V ruskej kozmickej agentúre Roskosmos sa kradne po miliardách, zlodejina nemá konca. Na porade v Moskve to podľa agentúry TASS vyhlásil šéf ruských vyšetrovateľov Alexander Bastrykin. Vyšetrovací výbor, obdoba amerického FBI, pracuje podľa neho v kozmickej agentúre päť rokov, ale "konca sa nedočkali".

16.05.2019 14:09
Rusko, Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin Foto: ,
Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.
debata (6)

„Technika je jednoduchá – najskôr dostať za hranicu peniaze, a za nimi potom i samotného páchateľa,“ povedal Bastrykin. Narážal zrejme na informácie o osude Jurija Jaškina, riaditeľa výskumného ústavu vesmírnych prístrojov, ktorý údajne pod zámienkou služobnej cesty utiekol na západ. Riaditeľove pôsobenie v ústave, spadajúceho pod Roskosmos, teraz preveruje tajná služba FSB.

Už vo februári sa v médiách objavili správy, že vnútorné kontroly v Roskosmose, ktoré pravdepodobne nariadil sám prezident Vladimir Putin, viedli k začatiu 14 trestných konaní. Rozkrádanie a korupcia sú pokladané za jednu z hlavných príčin neúspechov v ruskom vesmírnom programe.

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin sľúbil zaviesť v organizácii poriadok, napísala agentúra TASS. „Budeme musieť zaviesť poriadok, vypracovať finančný a hospodársky audit. Nie všetkým sa to páči, ale touto cestou sa vydáme,“ povedal Rogozin. Roskosmos sa podľa neho musí zbaviť zlých vecí a pustiť sa do práce, ktorú od neho všetci čakajú. „Rusko musí súperiť s veľkými zahraničnými konkurentmi vďaka kompetentnosti a zomknutosti, ako tomu bolo v sovietskych časoch. Tento proces ale sprevádzajú protitlaky,“ povedal bez ďalšieho spresnenia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #vesmír #Roskosmos