Proiránske milície v Iraku odmietajú, že by boli hrozbou pre Američanov

Dve významné proiránske ozbrojené skupiny v Iraku odmietli vo štvrtok tvrdenie predstaviteľov Spojených štátov, podľa ktorého takéto zložky predstavujú "bezprostrednú" hrozbu pre Američanov pôsobiacich v irackých misiách, čo si vyžadovalo čiastočné stiahnutie týchto diplomatov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

16.05.2019 19:56 , aktualizované: 20:37
debata (11)

Jeden z veliteľov šiitskej skupiny Harakat an-Nudžabá, ktorú podporuje Irán, pre AFP povedal, že spomínané tvrdenie je pre Washington iba „zámienkou“ na vyvolanie „rozruchu“ v Iraku. „Ak vydáme vyhlásenie týkajúce sa Spojených štátov, považujú to za hrozbu, ale ak Spojené štáty vykonajú útok, tak to nie je hrozbou?“ uviedol v tejto súvislosti.

V podobnom duchu sa vyjadril aj vodca proiránskej skupiny Asáib Ahl al-Hakk, podľa ktorého ide zo strany Spojených štátov o „provokáciu s cieľom vystupňovať psychologickú vojnu“ vzhľadom na terajšie napätie vo vzťahoch s Iránom.

Obe tieto skupiny sú významnými zložkami organizácie Ľudové mobilizačné sily (PMF), v ktorej prevažujú šiiti a ktorá v Iraku zohrala významnú úlohu v bojoch vedúcich k porážke teroristickej organizácie Islamský štát. Irak s väčšinovo šiitským obyvateľstvom je pod nátlakom Spojených štátov, aby obmedzil svoje vzťahy so šiitským režimom v susednom Iráne, obzvlášť po tom, ako Washington vlani odstúpil od medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom, pripomenula AFP.

Nemenovaní vysokopostavení predstavitelia amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorých táto agentúra predtým citovala, uviedli, že rozhodnutie Spojených štátov stiahnuť svojich diplomatov z Iraku bolo prijaté vzhľadom na „bezprostrednú“ hrozbu majúcu priamu súvislosť s Iránom. Táto hrozba podľa nich vychádza z prostredia irackých milícií, ktoré podliehajú veleniu iránskych revolučných gárd, oficiálne nazývaných Zbor strážcov islamskej revolúcie.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov nariadilo v stredu odísť všetkým pracovníkom amerického veľvyslanectva v Bagdade a konzulátu v Arbíle, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre fungovanie týchto zastupiteľských úradov v núdzovom režime. Odvolalo sa pritom na nešpecifikovanú hrozbu zo strany „teroristických a povstaleckých skupín“ v Iraku vrátane „protiamerických náboženských milícií“.

Tento krok nasledoval desať dní po tom, ako Biely dom nariadil presun lietadlovej lode a bombardérov do oblasti Perzského zálivu, aby boli pripravené odpovedať na prípadný útok vedený Teheránom, ktorý by bol namierený proti americkým záujmom alebo spojencom v danom regióne.

Británia vyhlásila zvýšenú úroveň ohrozenia svojho personálu v Iraku

Britská vláda deklarovala zvýšenú úroveň ohrozenia Britov pôsobiacich v Iraku, čo súvisí so „zvýšeným rizikom zo strany Iránu“. Spravodajská stanica Sky News o tom informovala vo štvrtok s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Okrem varovania príslušníkov britských síl a diplomatov v Iraku podľa nej Londýn uviedol do „stavu zvýšenej pohotovosti“ taktiež svoj personál v Saudskej Arábii, Kuvajte a Katare. Opatrenia sa týkajú aj rodín týchto osôb.

Sky News poukazuje v tejto súvislosti na vyhlásenia amerických predstaviteľov o zhoršenej bezpečnostnej situácii v kontexte aktuálneho stupňovania napätia medzi Washingtonom a Teheránom. Podľa jedného zo zdrojov z prostredia britskej vlády panuje presvedčenie, že sa zvýšila pravdepodobnosť, že Irán alebo spriaznené sily zasiahnu proti záujmom Británie, Spojených štátov alebo ich spojencov v danom regióne spôsobom, ktorý umožní popretie zodpovednosti v snahe vyhnúť sa vypuknutiu „otvorenej vojny“. Malo by pritom ísť o útoky na tzv. mäkké ciele, ako je ropná infraštruktúra alebo iné civilné objekty.

Takéto konanie by bolo odkazom, že Irán je rozhnevaný najnovšími sankciami zo strany Spojených štátov. Uvedenú analýzu podľa Sky News potvrdili ďalšie dva zdroje oboznámené so situáciou.

Britské ministerstvo obrany podľa tlačovej agentúry AP odmietlo tieto informácie komentovať. Ešte v stredu však vyhlásilo, že vníma hrozby pre britské, americké a koaličné sily v danej časti sveta a v súlade s tým aj postupuje. Podľa citovaného vyjadrenia Británia „už dlho dáva najavo obavy z destabilizujúceho správania Iránu v tomto regióne“.

Britský generál Christopher Ghika, ktorý je jedným z veliteľov medzinárodnej operácie proti organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii, iba v utorok vyhlásil, že zo strany Iránom podporovaných milícií nedošlo k nárastu hrozby pre koaličné jednotky. Následne však svoje vyhlásenie odmietol na žiadosť novinárov zopakovať a zdôraznil, že nebolo v rozpore s argumentmi Washingtonu o rastúcej hrozbe zo strany Teheránu.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov nariadilo v stredu odísť všetkým pracovníkom amerického veľvyslanectva v Bagdade a konzulátu v Arbíle, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre fungovanie týchto zastupiteľských úradov v núdzovom režime. Odvolalo sa pritom na nešpecifikovanú hrozbu zo strany „teroristických a povstaleckých skupín“ v Iraku vrátane „protiamerických náboženských milícií“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Irak #Irán