Rakúsko školáčkam zakázalo šatky

Dievčatá mladšie ako 14 rokov nebudú smieť v Rakúsku chodiť do školy so šatkami na hlavách. Parlament vo Viedni v stredu večer prijal nový zákon, ktorý zakazuje na základných školách akékoľvek "ideologicky alebo nábožensky ovplyvnené oblečenie, ktoré je spojené so zahalením hlavy".

17.05.2019 08:00
debata (47)

Opatrenie, ktoré presadila pravicová koaličná vláda kancelára Sebastiana Kurza, opozícia odsúdila ako diskriminačné a chystá sa ho napadnúť na ústavnom súde. Obe vládne strany otvorene priznali, že opatrenie je špeciálne zamerané na moslimské dievčatá.

Kurzova Rakúska ľudová strana (ÖVP) nový zákon vydáva za opatrenie proti diskriminácii na základe pohlavia. Poslanec ÖVP Rudolf Taschner vyhlásil, že cieľom je „oslobodiť dievčatá od útlaku“.

Koaliční partneri Kurza z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) sa vyjadrili ešte jednoznačnejšie. Podľa Wendelina Mölzera snahou je vyslať „signál proti politickému islamu“, pričom zákaz šatiek má pomôcť moslimským dievčatám lepšie sa integrovať.

Nový zákon je doslova šitý na mieru moslimských šatiek. Formulovaný je špeciálne tak, aby sa nevzťahoval na iné náboženské komunity. Vláda v stredu potvrdila, že obmedzenia sa netýkajú jarmulky (kipy), čiapočky, ktorú veriaci židia nosia v súlade s tradíciou svojho náboženstva, a ani patky, pokrývky hlavy, nahrádzajúcej sikhským chlapcom turban. Zákon totiž výslovne uvádza, že zakázané sú iba tie pokrývky hlavy, ktoré „zakrývajú celé vlasy alebo ich veľkú časť“. Aj tu však platia výnimky, keď má žiak napríklad obviazanú hlavu zo zdravotných dôvodov, alebo si chráni hlavu pred dažďom, snehom či chladom.

Za zákon hlasovali len poslanci ÖVP a FPÖ. Opozícia sa postavila rázne proti. Bývalá ministerka školstva zo Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) Sonja Hammerschmidová obvinila vládu, že namiesto riešenia skutočných problémov školstva a integrovania menšín sa venuje nezmyselným populistickým krokom a loveniu lacných novinových titulkov. Zákaz zhodnotila ako neúčelný, keďže školáčky si budú môcť šatku po vyučovaní opäť uviazať. Irmgard Grissová z liberálnej strany Neos varovala, že zákon hrozí narobiť viac škôd ako úžitku tým, že dievčatá v Rakúsku robí zodpovedné za represívnu politiku autoritárskych režimov v Iráne či Saudskej Arábii. „Neexistuje žiadny dôkaz na to, že by sa dievčatám ťažšie učilo, keď majú na hlave šatku,“ poznamenala Grissová.

Proti zákonu, ktorý vláda presadila v citlivom období posvätného moslimského mesiaca ramadán, ostro protestovalo Islamské náboženské spoločenstvo v Rakúsku (IGGÖ). Jeho predseda Ümit Vural ho označil za „hanebný“ a „rozdeľujúci“, lebo „diskriminuje výlučne moslimov“. Podľa neho sa zákaz dotkne len „nepatrného počtu“ dievčat. V tradičných moslimských komunitách totiž dievčatá začínajú nosiť šatky, až keď dospejú do puberty, pričom táto prax nie je v Rakúsku obzvlášť rozšírená. IGGÖ ohlásilo, že zákon ako diskriminačný napadne na ústavnom súde.

Vláda už uviedla, že ráta s tým, že zákon bude čeliť právnym výzvam, pretože podobné legislatívne predpisy týkajúce sa školstva sa zvyčajne prijímajú s dvojtretinovou väčšinou, ktorá tentoraz chýbala.

ÖVP a FPÖ vytvorili koalíciu koncom roka 2017 po voľbách, v ktorých obe strany viedli protiprisťaho­valeckú kampaň. Kancelár Kurz už vlani v apríli vyhlásil, že „zahaľovanie malých detí rozhodne nie je niečo, čo by malo mať miesto v našej krajine.“

Kurz už v roku 2017 presadil v parlamente zákon, zakazujúci zahaľovanie tváre na verejnosti. Vtedy išlo o súčasť takzvaného „integračného balíka“, ktorý konkretizoval spôsob začleňovania žiadateľov o azyl do rakúskej spoločnosti a mal brániť agitácii v prospech šírenia radikálnych myšlienok. Polícia mala však s výkladom zákona nemalé problémy. Médiá vtedy písali o zadržaní žien, ktoré si šatkou chránili tvár pred mrazom, ako aj muža oblečeného v recesistickom kostýme žraloka.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #zahaľovanie tváre