Film o sexuálnom zneužívaní nie je útokom na cirkev, tvrdí poľský arcibiskup

Poľský arcibiskup Wojciech Polak, hlava tamojšej katolíckej cirkvi, vo štvrtok vyhlásil, že nedávne odhalenia o sexuálnom zneužívaní neplnoletých osôb kňazmi nie sú útokom na cirkev, ale pomáhajú jej očisteniu.

17.05.2019 16:19
debata (2)

Prímas Polak tým reagoval na dokumentárny film Tylko nie mów nikomu (Len to nikomu nehovor). Ten obsahuje výpovede dnes už dospelých mužov a žien, ktorých v detstve obťažovali a znásilnili kňazi. Film bol zverejnený v sobotu 11. mája na platforme Youtube a vyvolal vášnivú diskusiu verejnosti, pripomenula v piatok tlačová agentúra AP. Podľa dvojhodinového dokumentu bolo zneužívanie, ktorého sa dopúšťali kňazi, údajne kryté cirkvou.

Líder poľskej vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski nedávno povedal, že kritika kňazov je útokom na cirkev. Práve Kaczyňského strana má blízke vzťahy s katolíckou cirkvou.

Arcibiskup Polak vo štvrtok pre súkromnú televíznu stanicu TVN24 uviedol, že nevidí žiadnu „ruku zdvihnutú proti cirkvi“.

Sejm, dolná komora poľského parlamentu, už schválil prísnejšie tresty za pedofíliu. Tresty odňatia slobody sa zvýšia na maximálnych 30 rokov a vek pre legálny, povolený sexuálny život sa zvýši z 15 na 16 rokov. Toto opatrenie ešte musí schváliť horná komora, Senát, a prezident Andrzej Duda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #sexuálne zneužívanie farármi