Rusko vyplatí Greenpeace odškodné za zadržanie lode v roku 2013

Zhruba 2,7 milióna eur vyplatí Rusko ekologickej organizácii Greenpeace, ktorej loď plaviacu sa pod holandskou vlajkou v roku 2013 zadržalo v Barentsovom mori. Na urovnaní dlhoročného sporu sa dohodli zástupcovia Holandska a Ruska, informovala dnes organizácia Greenpeace.

17.05.2019 20:46
debata (5)

Stály rozhodcovský súd (PCA) v Haagu už v roku 2017 rozhodol, že Moskva musí Holandsko za zadržanie lode pred ruskou ťažobnou plošinou odškodniť. Rusko ale výrok súdu odmietlo rešpektovať.

Holandsko-ruská dohoda by mala ukončiť dlhoročný spor, ktorý vyvolalo zadržanie lode Arctic Sunrise v septembri 2013. Ozbrojené ruské komando vtedy vstúpilo na loď pod holandskou vlajkou a zadržalo tri desiatky členov posádky. Ruské úrady zásah nariadili pre údajne nelegálny protest pri ruskej ropnej plošine Prirazlomnaja. Loď, ktorá sa plavila pod holandskou vlajkou, sa ale pohybovala v medzinárodných vodách.

Do Európy sa Arctic Sunrise vrátila v roku 2014. aktivistov z lode prepustili Rusi už v decembri 2013 na základe amnestie, ktorú ruskí poslanci schválili na návrh prezidenta Vladimira Putina. Agentúra Reuters upozornila, že Moskva vtedy k prepusteniu aktivistov pristúpila krátko pred začiatkom zimných olympijských hier v Soči.

Holandské ministerstvo zahraničia oznámilo, že s Ruskom dosiahlo „plnú a konečnú dohodu“, jej podrobnosti ale nezverejnilo.

„Spravodlivosti bolo učinené zadosť, teraz môžeme túto kapitolu konečne uzavrieť,“ reagovala dnes aktivistka Faiza Oulahsenová, ktorá sa v roku 2013 plavila na lodi Arctic Sunrise a v ruskom väzení strávila takmer tri mesiace.

Stály rozhodcovský súd (PCA) v Haagu pred dvoma rokmi rozhodol, že Rusko musí vyplatiť Holandsku odškodné vo výške 5,5 milióna eur. Moskva sa ale odmietla rozhodnutím tribunálu riadiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #Greenpeace #Arctic Sunrise