Taliansko povolilo vylodenie rodín z lode Sea-Watch 3 na Lampeduse

Taliansko dnes povolilo, aby sa z plavidla nemeckej neziskovej organizácie vylodili na ostrove Lampedusa deti a ich rodičia. Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na organizáciu. Jej loď plávajúca pod holandskou vlajkou vzala v stredu na palubu v medzinárodných vodách pri Líbyi 65 migrantov. Vylodiť sa z nich dnes mohlo 18 - sedem detí, ich matky, traja otcovia a jeden človek s vážnymi zdravotnými problémami.

17.05.2019 22:48
debata (2)

Vylodenie spôsobilo roztržku v talianskej vládnej koalícii. Šéf Ligy Matteo Salvini, ktorý vo vláde presadil tvrdú protiimigračnú líniu, po celý deň opakoval, že talianske prístavy zostávajú zatvorené, čo premiér Giuseppe Conte ani koaličný partner Ligy, protestné Hnutie piatich hviezd (M5S), nezaistí. Predseda M5S Luigi di Maio reagoval tvrdením, že Salvini sa slovným útokom na premiéra len snaží odvrátiť pozornosť od korupčného škandálu, v dôsledku ktorého Liga stráca volebné preferencie.

Prokurátor Salvatore Vella zo sicílskeho mesta Agrigento začne vyšetrovanie proti neznámemu páchateľovi, či nedošlo k napomáhaniu nelegálnej migrácii. Vella už na Lampeduse vedie podobné vyšetrovanie ohľadom lodi Mare Jonio neziskovej talianskej iniciatívy Mediterranea, z ktorej sa na ostrove minulý piatok vylodilo 30 migrantov.

Väčšinu humanitárnych lodí, ktoré pôsobili pri líbyjských brehoch, teraz blokujú opatrenia správnych úradov alebo súdov. Loď Sea-Watch 3 bola v januári zhabaná najprv na Sicílii a následne tri mesiace v Marseille.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti #Sea-Watch