Šéf OSN António Guterres žiada zbrojné embargo voči Líbyi

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyzval v piatok všetky krajiny sveta, aby zaviedli zbrojné embargo voči Líbyi, informovala v sobotu agentúra AP.

18.05.2019 08:33
OSN / António Guterres / Foto: ,
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
debata (4)

Podľa Guterresa je tento krok dôležitý, aby sa zastavili boje v Líbyi a obnovila sa tam stabilita.

V správe určenej pre Bezpečnostnú radu OSN Guterres zároveň vyjadril hlboké znepokojenie nad tým, že súčasné vojenské operácie v Líbyi sú údajne „posilňované presunom zbraní do tejto krajiny, a to aj námornou dopravou“.

Guterres špeciálne podal správu o implementácii uznesenia z júna minulého roka, ktoré povoľuje námorným silám Európskej únie presadzovať zbrojné embargo v medzinárodných vodách pri pobreží Líbye.

Poznamenal však, že krajiny EÚ v marci síce predĺžili mandát svojej námornej misie, ale urobili nezvyčajný krok – odmietli povoliť nasadenie lodí.

Taliansko velí misii známej ako Operácia Sophia, ale populistická vláda v Ríme odmieta dovoliť svojim lodiam a plavidlám mimovládnych skupín, aby migrantov zachránených na mori privážali do talianskych prístavov.

Podľa AP bolo cieľom pozastavenia námorných hliadok zmierniť napätie Bruselu s talianskou vládou.

Podľa Guterresa je ale dôležité obnoviť námorné operácie a kontrolovať náklad na lodiach smerujúcich do Líbye, ako aj z nej.

Boje v Líbyi vypukli 4. apríla po tom, ako Líbyjská národná armáda (LNA) poľného maršala Chalífu Haftara spustila ofenzívu s cieľom dobyť metropolu Tripolis, v ktorej sídli vláda národnej jednoty uznaná OSN. Haftar podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN #António Guterres #zbrojné embargo