V parlamentných voľbách v Austrálii zvíťazila vládna koalícia

Víťazom parlamentných volieb v Austrálii sa podľa všetkého stala vládna konzervatívna koalícia vedená Liberálnou stranou Austrálie premiéra Scotta Morrisona. Po zrátaní 70 percent hlasov získala podľa verejnoprávnej televízie ABC v 151-člennej dolnej komore parlamentu 74 kresiel.

18.05.2019 09:45 , aktualizované: 16:40
Austrália / parlamentné voľby / Scott Morrison / Foto:
Austrálsky premiér Scott Morrison s manželkou Jenny a deťmi oslavuje víťazstvo v sobotňajších parlamentných voľbách. Sydney, Austrália, 18. máj 2019.
debata (12)

Opozičná Austrálska labouristická strana, ktorá bola favoritom predvolebných prieskumov verejnej mienky, má 65 kresiel. O 12 kreslách nie je rozhodnuté. Televízna sieť Channel 9 uvádza, že konzervatívci majú 73 kresiel a 61 labouristi, pričom nie je rozhodnuté o 17 kreslách. Na vytvorenie väčšinovej vlády je potrebných 76 kresiel.

Opozičný líder Bill Shorten už uznal prehru v sobotňajších voľbách. Podporovateľom jeho labouristickej strany to oznámil v sobotu večer (miestneho času – pozn. red.) v Melbourne. „Je jasné, že labouristi nebudú schopní zložiť ďalšiu vládu, a tak, v národnom záujme, som pred chvíľou zavolal Scottovi Morrisonovi, aby som mu zagratuloval,“ vyjadril sa politik. Zároveň tiež oznámil, že sa v ďalšom vnútrostraníckom hlasovaní nebude uchádzať o post predsedu labouristov.

Pred svojimi podporovateľmi vystúpil s ďakovnou rečou už aj Morrison. Vo svojom prejave sa okrem iných poďakoval aj spomínanému Shortenovi.

O výsledkoch hlasovania rozhoduje 16,4 milióna registrovaných voličov. Hlasovanie vo voľbách je v Austrálii povinné pre všetkých oprávnených voličov vo veku 18 rokov a viac a v prípade, že by nešli voliť, im hrozí pokuta.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #parlamentné voľby