Rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache rezignoval

Šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache odstúpil v sobotu z funkcie vicekancelára. Stalo sa tak po zverejnení informácií, že pred voľbami v krajine v roku 2017 ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu, informovala agentúra DPA.

18.05.2019 10:47 , aktualizované: 17:06
Rakúsko / Heinz-Christian Strache / Foto: ,
Heinz-Christian Strache
debata (49)

Strache v televíznom vysielaní oznámil, že odstúpil z funkcie preto, aby zabránil rozpadu vládnej koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a FPÖ.

„Ako vicekancelár som ponúkol svoju rezignáciu kancelárovi Kurzovi, ten prijal toto rozhodnutie,“ citovala Stracheho agentúra AFP.

Strache ďalej uviedol, že neporušil žiaden zákon. Priznal však, že ide o „trápnu“ záležitosť.

Nemecké médiá priniesli v piatok správy o tom, že Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za podporu údajnej bohatej ruskej darkyne.

Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel zverejnili výňatky z videonahrávky, ktorá podľa nich zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

Vo videu, ktoré bolo nakrútené tajne, možno vidieť Stracheho a ďalšieho predstaviteľa FPÖ Johanna Gudenusa, ako sa rozprávajú so ženou, ktorá tvrdí, že je bohatá Ruska a chce investovať v Rakúsku. Kto stretnutie zorganizoval a kto ho nakrútil nie je zatiaľ známe.

Stretnutie sa údajne uskutočnilo vo vile na španielskom ostrove Ibiza, uvádza spravodajský portál BBC. Žena na videu sa vyjadrila, že je neter vplyvného ruského oligarchu a ponúkla sa, že odkúpi 50-percentný podiel v rakúskom denníku Kronen Zeitung a zmení jeho redakčnú pozíciu, aby podporoval FPÖ.

Strache uviedol, že výmenou za to, by jej mohli dať verejné zákazky, pričom vysvetlil, že chce „vybudovať mediálne prostredie“ ako maďarský premiér Viktor Orbán. Ako tiež skonštatoval, prevzatie denníka by mohlo zvýšiť podporu jeho strany až na 34 percent.

Strache navrhol, že v rámci dohody by Ruska mohla založiť firmu, ako je rakúska stavebná spoločnosť Strabag. „Všetky vládne objednávky, ktoré má teraz Strabag, dostanete vy,“ povedal politik. Vicekancelár okrem iného tiež vymenoval viacero novinárov, ktorých by bolo treba z Kronen Zeitung prepustiť, a piatich „nových ľudí, ktorých si pripravíme“.

Vicekancelár tiež naznačil, že jeho strana nezákonne získala finančnú podporu. Ako uviedol, zámožní darcovia zaplatili FPÖ prostredníctvom charitatívneho združenia, čím sa vyhli nahláseniu úradom. Údajní darcovia, ktorých Strache a Gudenus vo videu spomínali, podľa Der Spiegelu a Süddeutsche Zeitung platby strane popreli.

Sebastian Kurz vylučuje ďalšiu spoluprácu so Strachem

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz už vylúčil ďalšiu spoluprácu so Strachem na základe medializovaných informácií podľa ktorých mal Strache ponúkať pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za politickú podporu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Zverejnenie nahrávky podľa rakúskej verejnoprávnej televízie ORF vyvoláva mnoho otázok. Je napríklad nejasné, kto nastražil politikom pascu alebo kto poskytol materiál médiám. Der Spiegel a SZ sa odvolali na ochranu zdrojov. Rovnako nie je zatiaľ objasnené, prečo sa inkriminujúce video objavilo až teraz – týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Strache v písomnom stanovisku pre Der Spiegel uviedol, že išlo o „čisto súkromné“ stretnutie v „uvoľnenej, nenútenej a bujarej dovolenkovej atmosfére“, pričom na ňom opakovane „upozornil na relevantné zákonné predpisy a potrebu dodržiavania rakúskeho právneho poriadku“ aj v prípade príspevkov pre stranu. Dodal, že on ani FPÖ od týchto osôb nikdy nedostali žiadne výhody ani im nič také neposkytli.

„Mimochodom, okrem skutočnosti, že počas večera sa podávalo mnoho alkoholu, tam bola aj vysoká jazyková bariéra,“ doplnil Strache.

Šéfka opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová v reakcii žiadala okamžité odstúpenie podpredsedu vlády Stracheho. Zodpovednosť musí podľa nej prevziať aj kancelár Sebastian Kurz, a to „ešte dnes“, keďže on sa rozhodol pre koalíciu svojich ľudovcov z ÖVP s FPÖ.

„Toto video ukazuje všetko, hovorí všetko a poskytuje hlboký pohľad. Cesta do neliberálnej demokracie – pre niektorých zjavne synonymum pre kleptokraciu – bola dlho plánovaná,“ kritizovala Rendiová-Wagnerová v súvislosti s vyjadreniami Stracheho.

„Keď sa táto správa a toto video ukážu ako pravdivé, bude jedno jasné: Strache a Gudenus sú zrelí na odstúpenie. A rovnako bude jasné, že táto vláda skončila, to musí vidieť aj Sebastian Kurz. Nové voľby už nemožno nijako obísť,“ tvrdí šéfka liberálnej strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová.

Hovorca a hlavný kandidát zelených v eurovoľbách Werner Kogler položil vo vyhlásení otázku, či sa „zopakuje odveký kolobeh modrých (FPÖ) – opozičná lavica vládna lavica – lavica obžalovaných“. Kogler predpokladá, že prokuratúra rýchlo začne preverovať možný prípad korupcie.

Pred sídlom kancelára v centre Viedne sa zhromaždili tisíce ľudí

V reakcii na piatkové správy nemeckých médií o tom, že šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za podporu údajnej bohatej ruskej darkyne, sa pred sídlom rakúskeho kancelára zhromaždili tisíce ľudí, ktorí žiadajú vypísanie nových volieb.

Agentúra APA s odvolaním sa na viedenskú políciu uvádza, že do 15.00 h sa na námestí Ballhausplatz zhromaždilo približne 5000 ľudí. Podľa hovorcu polície Patricka Maierhofera bolo dosiaľ zhromaždenie „hlasné, ale pokojné“, pričom polícia dúfa, že to tak aj zostane.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rakúsko #nahrávka #Heinz-Christian Strache