Donald Trump sa vyslovil za potraty v prípade znásilnenia alebo incestu

Americký prezident Donald Trump na twitteri uviedol, že potrat by mal byť povolený v prípade znásilnenia alebo incestu. Britský denník The Guardian na svojich internetových stránkach napísal, že je to v rozpore s novým reštriktívnym zákonom, ktorý tento týždeň podpísala republikánska guvernérka v štáte Alabama.

19.05.2019 11:53
Donald Trump / Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (16)

Štát na juhu USA zakázal ženám predčasne ukončiť tehotenstvo s výnimkou situácie, keď existuje vážne nebezpečenstvo pre zdravie matky. Trump v sobotu na twitteri pripomenul, že je silne proti potratom s výnimkou troch prípadov: znásilnenia, plodenia detí medzi blízkymi príbuznými a ochrany života matky.

Šéf Bieleho domu tiež napísal, že otázka potratov bude jednou z hlavných tém v kampani pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v novembri budúceho roka. Vyzval tiež odporcov potratov, aby sa spojili.

„Ak sa budeme správať bláznivo a nebudeme zjednotení, potom to, čo sme pre ochranu života vybojovali, môže rýchlo zmiznúť,“ varoval Trump. Americkí demokrati už dali najavo, že problematika potratov pre nich bude dôležitou témou v kampani pred voľbami budúcej hlavy štátu.

Na dnešok sú v Alabame naplánované protesty proti novému prísnemu zákonu proti potratom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #potraty #Donald Trump #Alabama