Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen chce predčasné parlamentné voľby v septembri

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v nedeľu oznámil, že si želá, aby sa predčasné parlamentné voľby v krajine konali v septembri. Informovala o tom agentúra AFP.

19.05.2019 13:05
Rakúsko / Alexander Van der Bellen / Sebastian... Foto: ,
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (vľavo) spolu s kancelárom Sebastianom Kurzom na tlačovej konferencii vo Viedni 19. mája 2019
debata (4)

„Dávam prednosť tomu, aby sa predčasné voľby konali v septembri, ak je to možné, tak začiatkom septembra,“ povedal prezident po skončení rozhovorov s kancelárom Sebastianom Kurzom.

Rakúsky kancelár v sobotu oznámil, že prezidenta požiadal o čo najskoršie vypísanie nových volieb v reakcii na korupčný škandál, po ktorom odstúpil Heinz-Christian Strache z funkcie vicekancelára i postu predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Rakúsky vicekancelár rezignoval v sobotu po zverejnení informácií, že pred voľbami v krajine v roku 2017 ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu. Nemecké médiá – denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel – zverejnili v piatok výňatky z videonahrávky, ktorá zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alexander Van der Bellen