Trump pohrozil Iránu zničením

Americký prezident Donald Trump v nedeľu na twitteri pohrozil Iránu zničením. Zvýšil tak obavy z možného ozbrojeného konfliktu v čase stúpajúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom, poznamenala agentúra Reuters.

19.05.2019 23:48
debata (69)

„Keď chce Irán bojovať, bude to oficiálny koniec Iránu. Už nikdy nehrozte Spojeným štátom,“ odkázal Teheránu vo svojom tweete šéf Bieleho domu.

Trump minulý týždeň uvalil na Irán nové ekonomické sankcie a jeho vláda oznámila zvýšenie vojenskej prítomnosti USA v oblasti Perzského zálivu. Washington obvinil Irán z ohrozovania amerických vojakov a záujmov Spojených štátov. Teherán na druhej strane označil kroky USA za „psychologickú vojnu“ a „politické hry“.

Spojené štáty v závere tohto týždňa usporiadali v Arabskom mori vojenské cvičenie, do ktorého bola zapojená úderná skupina s lietadlovou loďou, ktorú USA vyslali do Perzského zálivu ako varovanie Iránu. S odvolaním sa na nedeľné oznámenie amerického námorníctva o tom informovala agentúra AP.

Cvičenie sa uskutočnilo v piatok a sobotu a jeho cieľom bolo podľa námorníctva podčiarknuť schopnosť USA reagovať na hrozbu. Zároveň malo slúžiť ako odstrašujúci prostriedok.

Napätie sa zostruje

V uplynulých týždňoch sa napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi vyostrilo. Vlani USA odstúpili od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a zaviedli proti Teheránu sankcie, ktoré sa okrem iného týkajú energetického sektora. EÚ sa snaží medzinárodnú dohodu s Teheránom zachovať. Začiatkom mesiaca Spojené štáty pre nespresnenú iránsku hrozbu poslali ako varovanie do oblasti Blízkeho východu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln so sprievodnými plavidlami a tiež bombardéry B-52.

Teherán potom 8. mája, presne rok po kroku Spojených štátov, oznámil, že chce prestať plniť časť záväzkov, ktoré dohoda obsahuje. Podľa zástupcu iránskej agentúry pre atómovú energiu tieto záväzky, týkajúce sa produkcie ťažkej vody a nízko obohateného uránu, Irán prestal plniť minulú stredu.

V piatok vysoko postavený predstaviteľ iránskych revolučných gárd Mohammad Sálih Džokar vyhlásil, že iránske rakety môžu ľahko zasiahnuť bojové lode v Perzskom zálive. Kým americký prezident Donald Trump podľa agentúry AP na otázku, či sú Spojené cesty na ceste k vojne s Iránom, odpovedal, že dúfa, že nie. Možnosť vojnového konfliktu v sobotu vylúčil aj iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa.

Saudi: Chceme sa brániť

Saudskoarabský štátny minister pre zahraničné záležitosti Ádil Džubajrá v nedeľu podľa agentúry AP vyhlásil, že Rijád nechce vojnu s Iránom, ale chce sa brániť. Stalo sa tak týždeň po útokoch na štyri ropné tankery pri pobreží Spojených arabských emirátov a niekoľko dní po tom, keď sa s Iránom spriaznení jemenskí šíitskí povstalci prihlásili k útokom s dronmi na saudskoarabský ropovod. Rijád z útoku viní Irán, zatiaľ čo úrady prípad okolo tankerov vyšetrujú.

„Chceme v našom regióne mier a stabilitu, nebudeme ale stať sa zviazanými rukami,“ povedal Džubajrá. V utorok sa má v Saudskej Arábii uskutočniť podľa AP summit ministrov z ropných veľmocí.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda