Zelenskyj prisahal a 'udrel': rozpustil parlament

"Rozhodli ste sa, že prísaha prezidenta sa uskutoční v pracovný deň. Tak budeme pracovať," povedal v pondelok v priamom televíznom prenose na adresu poslancov počas slávnostného rokovania parlamentu v závere svoje reči nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (41).

20.05.2019 10:03 , aktualizované: 16:28
kyjev, zelenskyj, šefčovič Foto:
Európsku úniu na inaugurácii Volodymyra Zelenského (uprostred) zastupoval v Kyjeve podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Na snímke si podáva ruku s Olenou Zelenskou, manželkou nového ukrajinského prezidenta.
debata (78)

„Predčasne rozpúšťam parlament. Počas dvoch mesiacov uvoľním z funkcie ministra obrany, šéfa tajnej služby SBU a generálneho prokurátora,“ „udrel“ nový prezident s tým, že poslanci majú na schválenie zákonov dva mesiace. Napríklad na to, aby sa na základe novej právnej normy mohla určiť zodpovednosť za nezákonné obohacovanie. Prezident požiadal aj o zmenu volebného zákona. V neposlednom rade požiadal poslancov, aby schválili zrušenie poslaneckej imunity. Zároveň vyzval na konanie predčasných volieb. Môžu sa uskutočniť koncom júla. Pôvodne sa mali konať v októbri tohto roku. Podľa kyjevského politológa Vadima Karasiova s rozpustením snemovne to však nebude ľahké.

Nevyspytateľné správanie

„Poslanci pravdepodobne napadnú Zelenského rozhodnutie rozpustiť parlament na ústavnom súde,“ upozornil politický analytik, riaditeľ Inštitútu globálnych stratégií. Jeho kolega, kyjevský politológ Michail Pogrebinskij, bol ešte pesimistickejší. „Ukrajina je svedkom výmeny dekorácie a nie podstaty ukrajinského režimu,“ povedal analytik pre televíziu 112. Reagoval tak zároveň na optimizmus na sociálnych sieťach, podľa ktorého „režim padol“, „okupácia sa skončila“.

„Zatiaľ ťažko určiť, ako sa bude po rétorickom cvičení správať nový prezident. Hovorí slová, ktoré skôr ako jeho názor odzrkadľujú postoje jeho okolia. Čo urobí napríklad so svojím predchodcom Petrom Porošenkom, závisí od viacerých faktorov. Bude mať skutočnú podporu tzv. silových štruktúr a budúceho parlamentu? Dnes ju však zatiaľ nemá,“ upozornil Pogrebinskij. Zatiaľ sú po včerajšku Ukrajinci nadšení. Hlavne zo záveru Zelenského inauguračného prejavu, ktorý vyvolal búrku nadšenia nielen u ľudí, ktorí sa zhromaždili pred budovou parlamentu a sledovali ceremóniu prísahy na veľkoplošných obrazovkách. Zelenskyj prišiel do parlamentu pešo cez park. Sprevádzali ho štyria ochrankári, pričom si podal ruku s niektorými okolostojacimi a s jedným z nich si urobil aj selfie. Dokonca dvom mužom venoval bozk na líce a pri ďalšom vysokom divákovi vyskočil a uštedril mu bozk na čelo. Nadšenie pokračovalo aj po východe prezidenta z budovy snemovne. „Molodec, molodec,“ ozývalo sa spontánne z hrdiel prítomných. Pod kupolou parlamentu približne desať minút vítali hostí a následne sa začal samotný akt prísahy. Slovensko zastupoval Richard Raši (Smer), podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. Za EÚ sa na ceremónii zúčastnil Maroš Šefčovič, súčasný podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu.

Každý je prezidentom

Nový ukrajinský líder začal svoj prejav netradične, keď citoval svojho šesťročného syna. „Otec, ak si ty prezident, tak som aj ja?, spýtalo sa chlapča. Podľa Zelenského má vraj pravdu. "Každý z nás, Ukrajincov, je prezidentom, rozhoduje o budúcnosti svojej a celej krajiny,“ dodal prezident. V tejto súvislosti požiadal úradníkov a inštitúcie, aby nevešali jeho portréty v miestnostiach. Vraj nech si radšej umiestnia pred sebou fotografie blízkych príbuzných a keď budú rozhodovať, nech sa im pozrú do očí.

Za hlavnú úlohu považuje nový prezident zastavenie paľby na východe krajiny, čím vyvolal spontánny potlesk poslancov, ktorí však spomínaný krok doteraz ignorovali. „Dialóg s Moskvou je reálny iba v prípade, ak Rusko vráti Ukrajine okupované územia a garantuje návrat vojnových zajatcov,“ nezabudol dodať Zelenskyj. Zároveň vyzval na návrat do vlasti Ukrajincov, ktorých vyhnala vojna z domovov. S rovnakou žiadosťou oslovil aj Ukrajincov po celom svete. „Je nás 65 miliónov. Príďte. Nechceme dary, ale to, aby ste investovali vo svojej vlasti bohaté skúsenosti,“ upozornil prezident.

Na Donbase ti rozumejú

Keď Zelenskyj oslovil obyvateľov Donbasu a prešiel na chvíľu spontánne na ruštinu, kontroverzný opozičný poslanec Oleh Ľaško mu skočil do reči. Vraj „hovor po ukrajinsky. Na Donbase ti rozumejú“.

„Ďakujem vám pán Ľaško za to, že delíte ľudí. Ibaže byť Ukrajincom neznamená mať to zapísané v občianskom preukaze, ale v srdci,“ reagoval Zelenskyj. Podľa neho je dôležité, aby sa ľudia v Donbase „cítili ako súčasť Ukrajiny, aby nemali pocit, že sú cudzincami“.

Na jeho slová o Donbase už reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, citovaný agentúrou RIA Novosti. „Ukrajinský líder môže a musí riešiť spomínaný problém v rámci záväzkov prijatých v Minsku,“ pripomenul.

„Počas môjho života som robil všetko pre to, aby sa Ukrajinci usmievali. Pociťoval som to v srdci. Nebola to len moja práca, ale chápal som to ako misiu. Ako prezident urobím však všetko pre to, aby počas môjho päťročného mandátu Ukrajinci nemali dôvod plakať,“ lúčil sa Zelenskyj v prejave s poslancami a zároveň odkázal spoluobčanom.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj