Francúzskeho pašeráka drog v Indonézii odsúdili na smrť

Indonézsky súd v pondelok odsúdil 35-ročného Francúza na smrť za pašovanie drog. Ide o prekvapivý verdikt po tom, ako prokuratúra pre obžalovaného žiadala 20-ročný trest väzenia, informovala agentúra AFP.

20.05.2019 11:38
debata (2)

Felixa Dorfina zadržali vlani v septembri s kufrom, v ktorom boli asi tri kilogramy drog vrátane extázy a amfetamínov, na letisku na dovolenkovom ostrove Lombok, ležiacom východne od Bali, kde cudzincov často zatýkajú pre obvinenia z drogovej kriminality.

Indonézia patrí ku krajinám s najprísnejšou drogovou legislatívou na svete. Udeľované tresty smrti tam vykonávajú popravné čaty, pred ktoré už v minulosti postavili aj cudzincov.

„Po uznaní Félixa Dofina zákonne a presvedčivo za vinného z dovozu narkotík… je odsúdený na trest smrti,“ povedal predsedajúci sudca Isnurul Syamsul Arif na pojednávaní súdu na ostrove Lombok.

V zdôvodnení rozsudku spomenul ako priťažujúce okolnosti účasť Dorfina na aktivitách medzinárodného drogového syndikátu i množstvo drog, ktoré uňho našli.

„Konanie obžalovaného by mohlo potenciálne spôsobiť škody mladšej generácii,“ dodal Arif.

Nie je jasné, či k prísnemu verdiktu prispelo aj to, že Francúz v januári utiekol z väzby a strávil takmer dva týždne na úteku, kým ho znova chytili.

Dorfinov právnik uviedol, že sa proti rozsudku odvolajú. Svojho klienta označil za „obeť“, keďže podľa jeho slov nevedel, čo presne preváža.

V Indonézii vykonali dosiaľ poslednú popravu v roku 2016; v celách smrti v krajine sa však naďalej nachádza aj viacero cudzincov vrátane „britskej babičky“ pašujúcej kokaín Lindsay Sandifordovej či Francúza Sergea Atlaouiho, odsúdeného v roku 2007.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #pašeráci #trest smrti #indonézia