Kurz posiela z vlády preč aj Kickla

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelok požiadal prezidenta Alexandra Van der Bellena, aby odvolal z jeho kabinetu aj ministra vnútra Herberta Kickla, ďalšieho prominentného člena koaličnej krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

20.05.2019 12:04 , aktualizované: 21:03
Rakúsko minister vnútra Herbert Kickl Foto: ,
Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl.
debata (17)

Strana sa otriasa vo svojich základoch po tom, čo nemecké médiá zverejnili video z rozhovoru na španielskom ostrove Ibiza z roku 2017, v ktorom doterajší šéf FPÖ a vicekancelár Heinz-Christian Strache ponúka budúce kontrakty výmenou za financovanie jeho strany istej rusky hovoriacej žene, o ktorej si myslí, že je sprostredkovateľkou bohatých ruských biznismenov.

Strache už oznámil svoj odchod z postu vicekancelára aj z pozície predsedu FPÖ, podľa kancelára Kurza je však nutné aj to, aby zo svojej funkcie odišiel aj Kickl, pretože iba tak môže byť podľa neho zaistená totálna transparentnosť vyšetrovania tohto prípadu.

Kurz ďalej tiež očakáva, že vládu opustí kompletne celá FPÖ, tak ako to už avizovala. Uvoľnené vládne pozície budú až do predčasných volieb zastávať nestraníci, oznámil v pondelok Kurz.

Predčasné parlamentné voľby by sa podľa všetkého mali konať na začiatku septembra, ich termín však zatiaľ nebol stanovený.

Hofer rezignuje, ak bude Kickl prinútený odísť

Ministri z FPÖ na tlačovej konferencii strany oznámili, že sú pripravení odstúpiť zo svojich postov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na novozvoleného predsedu strany Norberta Hofera. „Rezignujeme zo svojej funkcie v prípade, že minister vnútra Herbert Kickl bude prinútený odísť,“ vyhlásil Hofer.

Úradujúci minister dopravy Norbert Hofer bol v nedeľu na schôdzi predsedníctva Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) jednomyseľne nominovaný za jej nového predsedu.

V prípade, že by bola zostavená úradnícka vláda pozostávajúca z odborníkov, mali by sa vymeniť členovia všetkých ministerstiev, a to aj tých, ktoré vedú členovia FPÖ. Uviedol to pre APA hovorca šéfky opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska(SPÖ)Pamely Rendiovej-Wagnerovej. Tá sa popoludní stretla v Hofburgu s prezidentom Rakúska Alexandrom Van der Bellenom. Ten predtým privítal aj Norberta Hofera. Ďalšie opozičné strany sa majú na rokovaniach s prezidentom zúčastniť v utorok.

Hofer podľa denníka Der Kurier sa vyjadroval miernejšie; oznámil napríklad, že nechá preskúmať financovanie svojej strany.

„Verím, že táto vláda bola v Rakúsku veľmi obľúbená,“ povedal Hofer a dodal, že je mu nesmierne ľúto, že tento skvelý projekt sa končí, pretože ešte bolo naplánovaných veľa pozitívnych zmien.

Kickl, naopak, reagoval ostrými slovnými útokmi na adresu konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza, píše Der Kurier. ÖVP bude musieť podľa neho vo volebnom boji vysvetliť, prečo „tento skvelý projekt“ ukončilo.

Rusko odmietlo akékoľvek súvislosti

Korupčný škandál nemá s Ruskom nič spoločné, povedal v pondelok novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Ruska po odhalení kauzy, píše agentúra AFP.

„Tento incident s nami nemá – a ani by nemohol mať – nič spoločné,“ povedal Peskov. „Nijakým spôsobom nemôžem hodnotiť toto video, pretože nemá nič spoločné s Ruskom, prezidentom alebo vládou,“ dodal. "Nevieme ani s istotou potvrdiť, kto je tá žena na videu, či ide o etnickú Rusku alebo o ruskú občianku.

Oligarcha Igor Makarov, ktorého vo videu spomínajú, pre ruské vydanie časopisu Forbes v nedeľu uviedol, že je jedináčik a nie je v nijakom „pokrvnom vzťahu“ so ženou na videu.

Eurokomisia Rakúsku dôveruje

Európska komisia (EK) vyjadrila v pondelok „plnú dôveru“ Rakúšanom a ich demokratickým inštitúciám. Uviedol to v pondelok hovorca EK Margaritis Schinas, ktorého citovala agentúra DPA.

„S nedôverou sme sledovali, ako líder politickej strany rokuje o tom, ako si získať prístup k médiám a inštitúciám výmenou za finančnú podporu od zahraničných podporovateľov, ktorí jednoznačne nemajú na srdci najlepšie záujmy Európanov,“ vyhlásil Schinas.

Vládnu krízu v Rakúsku vyvolalo video z júla 2017, ktoré v piatok zverejnili nemecké médiá – denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel. Na nahrávke zhotovenej na španielskom ostrove Ibiza totiž vicekancelár a predseda FPÖ Heinz-Christian Strache hovorí s údajnou príbuznou ruského oligarchu Makarova, ktorá chce v Rakúsku investovať štvrť miliardy eur. Strache jej navrhoval, aby kúpila bulvárny denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Hofer #FPÖ #rakúska vládna kríza