Merkelová prisľúbila pomoc pri obnove územnej celistvosti Ukrajiny

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová prisľúbila pomoc pri obnove územnej celistvosti Ukrajiny. Podľa agentúry DPA to Merkelová uviedla v pondelok počas návštevy na základni NATO na severe Nemecka a v deň, keď sa v Kyjeve funkcie prezidenta Ukrajiny ujal Volodymyr Zelenskyj.

20.05.2019 16:22
Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (23)

Merkelová pripomenula, že Nemecko sa spolu s Francúzskom zapojilo do rokovaní v rámci minského mierového procesu, a poznamenala, že Zelenskyj vo svojom inauguračnom prejave označil za prioritu ukončiť konflikt na východe krajiny.

Minský mierový proces sa za účasti Nemecka a Francúzska začal ešte v roku 2014, ale zatiaľ neviedol k obnoveniu mieru v Donbase, kde proti sebe stoja vládne sily a Ruskom podporovaní separatisti.

V reakcii na Zelenského inauguračný prejav nemecké ministerstvo zahraničných vecí označilo jeho zámer rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby za „pochopiteľný“. Dodalo, že parlamentné voľby na Ukrajine by aj tak boli v októbri tohto roku. Rozhodnutie prezidenta Zelenského pokúsiť sa získať prostredníctvom volieb mandát na podporu svojej politiky je „logické“, uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Zelenskyj sa po inaugurácii na stretnutí s vedúcimi zahraničných delegácií a veľvyslancami cudzích štátov poďakoval za pomoc pri usporiadaní nedávnych volieb na Ukrajine.

„Spolu sme dokázali, že Ukrajina je demokratický štát,“ vyhlásil a poďakoval sa aj za pomoc v boji proti korupcii, ekonomickým problémom „a, čo je najdôležitejšie, v boji proti ruskej agresii.“

Vyjadril tiež nádej, že počet zahraničných partnerov Ukrajiny sa zvýši, a „Ukrajina sa v medzinárodnom spoločenstve sa stane spoľahlivou sestrou, na ktorú budú všetci hrdí.“ Svoj prejav ukončil vyhlásením, že „Ukrajina bude známa po celom svete.“

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Ukrajina #územná celistvosť