Ruský denník Kommersant na protest proti cenzúre opustilo 11 novinárov

Jedenásť novinárov ruského vydavateľstva Kommersant sa rozhodlo podať výpoveď na protest proti prepusteniu svojich kolegov za článok o možnej rezignácii predsedníčky Rady federácie Valentiny Matvijenkovej. Podľa článku má Matvijenkovú nahradiť súčasný šéf zahraničnej spravodajskej služby SVR Sergej Naryškin.

20.05.2019 17:46
debata (19)

Novinári Ivan Safronov a Maxim Ivanov na sociálnej sieti Facebook uviedli, že prišli o prácu po tom, ako majiteľ denníka Kommersant Ališer Usmanov vyjadril nespokojnosť s článkom o Matvijenkovej zverejneným ešte v apríli.

Zástupca šéfredaktora Kommersantu Gleb Čerkasov v pondelok informoval, že na protest proti tomuto vynútenému odchodu kolegov redakciu denníka opúšťa on a desať ďalších redaktorov z vnútropolitickej redakcie.

Samotná Matvijenková nepovažuje za potrebné vyjadrovať sa k vzniknutej situácii, uviedol v pondelok pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy jej hovorca Vladislav Ponomarenko.

Rozhodnutie novinárov ukončiť svoje pôsobenie v denníku Kommersant „kvôli cenzúre“ opozičný politik Alexej Navaľnyj privítal. Vo vysielaní Echa Moskvy Navaľnyj, ktorý vedie nadáciu Fond boja s korupciou (FBK), konštatoval, že „pravdepodobne pozorujeme najmasívnejší exodus novinárov v posledných rokoch, a to na protest proti cenzúre. Oceňujem (toto) rozhodnutie novinárov“. Navaľnyj tiež vyjadril presvedčenie, že novinári čoskoro nájdu „normálnu prácu“.

Ruský politik síce uviedol, že novinári opustili Kommersant na protest proti cenzúre, ale upozornil, že cenzúra sa v denníku nezačala prejavovať „dnes“. Pripomenul, že majiteľ a hlavný akcionár denníka, Ališer Usmanov, naňho už pred dvoma rokmi podal žalobu za tvrdenie, že v denníku Kommersant dochádza k cenzúre.

Navaľnyj vtedy podľa vlastných slov vyzval novinárov z Kommersantu, aby prišli svedčiť o pomeroch v redakcii, ale „oni sa zľakli a neprišli“. „Teraz musia čeliť dôsledkom svojej zbabelosti,“ uviedol Navaľnyj. Dodal súčasne, že právnici FBK sú pripravení poskytnúť prepusteným redaktorom právnu pomoc.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protest #cenzúra #novinári