Rakúsku vládu opustili všetci ministri krajne pravicovej FPÖ

Rakúsku vládu opustili všetci ministri krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Stalo sa tak po tom, čo rakúsky kancelár Sebastian Kurz požiadal prezidenta Alexandra Van der Bellena, aby odvolal z jeho kabinetu ministra vnútra Herberta Kickla, ďalšieho prominentného člena FPÖ.

21.05.2019 07:18 , aktualizované: 16:26
Rakúsko / Heinz-Christian Strache / Foto: ,
V súvislosti so škandálom oznámil svoj odchod z postu vicekancelára aj z pozície predsedu FPÖ Heinz-Christian Strache.
debata (32)

Predtým už v súvislosti s aktuálnym škandálom oznámil svoj odchod z postu vicekancelára aj z pozície predsedu FPÖ Heinz-Christian Strache. „Nenecháme nikoho vonku v daždi,“ uviedol v súvislosti s rezignáciou ministrov dočasný stranícky šéf FPÖ Norbert Hofer.

Uvoľnené vládne pozície budú až do predčasných volieb zastávať nestraníci. Predčasné parlamentné voľby by sa podľa všetkého mali konať na začiatku septembra, ich termín však zatiaľ nebol stanovený. Opozičné strany plánujú v najbližších dňoch zvolať hlasovanie o vyslovení nedôvery Kurzovej vláde.

Strana FPÖ sa otriasa vo svojich základoch po tom, čo nemecké médiá zverejnili video z rozhovoru na španielskom ostrove Ibiza z roku 2017, v ktorom Heinz-Christian Strache ponúka budúce kontrakty výmenou za financovanie a mediálnu podporu jeho strany istej rusky hovoriacej žene, o ktorej si myslí, že je sprostredkovateľkou bohatých ruských biznismenov.

FPÖ možno podporí odvolanie Kurza

Strana zvažuje možnosť, že sa bude podieľať na zosadení kancelára Kurza.

„Kurz by bol naivný, keby sa domnieval, že my slobodní po jeho (vyjadrení) nedôvery voči nám nemáme nedôveru voči nemu,“ povedal politik FPÖ Herbert Kickl pre denník Österreich.

Na mimoriadnom zasadnutí parlamentu, pravdepodobne v pondelok, by teraz väčšina poslancov mohla vysloviť nedôveru Kurzovi. Ak by k tomu došlo, prezident Alexander Van der Bellen by musel vymenovať nového predsedu vlády, pripomína v správe agentúra DPA.

„Nech sa mimoriadne zasadnutie koná hocikedy: kto dáva dôveru, dostane dôveru. Kto dáva nedôveru, dostane nedôveru,“ vyhlásil Kickl. Kurz podľa neho ukončil spojenectvo s FPÖ bezdôvodne. „Kurz sa vmanévroval do slepej uličky a možno nerátal s tým, že my slobodní nebudeme všemocne brániť svoje vládne posty, ako to robia iní.“

Rakúsky prezident súhlasí s odvolaním ministra vnútra Kickla

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyhovie požiadavke kancelára a predsedu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastiana Kurza a z funkcie ministra vnútra odvolá Herberta Kickla zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Povedal to v utorok po stretnutí s Kurzom, na ktorom rokovali o ďalšom vývoji po rozpade pravicovo-konzervatívnej vládnucej koalície.

„Mám v úmysle vyhovieť všetkým týmto požiadavkám,“ uviedol Van der Bellen.

Zároveň vyzval Kurza, aby navrhol mená nových ministrov, pričom zdôraznil, že by malo ísť o odborníkov. Predtým než ich vymenuje do funkcie, sa Van der Bellen plánuje s novými kandidátmi i osobne stretnúť.

Kurz prisľúbil, že návrhy sprostredkuje čo najskôr; malo by sa tak stať ešte v priebehu dnešného dňa.

V úrade zostane len nestranícka ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ktorú do funkcie nominovala FPÖ.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #FPÖ #rakúska vládna kríza