Riaditeľ ruskej FSB upozornil na prítomnosť militantov pri afganských hraniciach

Riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandr Bortnikov v utorok upozornil na zhromažďovanie sa islamistických extrémistov v pohraničnej oblasti na severe Afganistanu, informovala agentúra AP.

21.05.2019 11:45
Alexander Bortnikov Foto: ,
Šéf ruskej FSB Alexander Bortnikov.
debata (6)

Bortnikov počas utorkovej návštevy Tadžikistanu uviedol, že v oblasti hraničiacej s bývalými sovietskymi štátmi v Strednej Ázii sa zhromaždilo približne 5 000 bojovníkov, ktorí patria do skupiny pričlenenej k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Dodal, že väčšina týchto bojovníkov bojovala v radoch IS v Sýrii.

Bortnikov, ktorého vyjadrenie priniesli ruské tlačové agentúry, vyzval na prísnejšie kontroly na hraniciach s cieľom zabrániť presunu týchto bojovníkov z afganského územia.

Rusko má v Strednej Ázii významnú vojenskú prítomnosť vrátane niekoľkých vojenských základní.

Skupina militantov napojená na IS sa objavila v roku 2014 a odvoláva sa na historické územie Chorásán, ležiace v častiach Afganistanu, Iránu a Strednej Ázie.

Skupina vyjadrila v Sýrii a Iraku oddanosť k Islamskému štátu, ale pozostáva hlavne z nespokojných bývalých členov Talibanu a ďalších povstalcov z južnej a Strednej Ázie.

Rusko už niekoľko rokov vyjadruje znepokojenie z presunu islamistických povstalcov do oblastí Strednej Ázie. Podľa niektorých expertov Kremeľ počet extrémistov zveličuje, aby ospravedlnili dosah Ruska na fundamentalistické hnutie Taliban.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #Taliban #militanti #FSB #Islamský štát