Iránsky prezident Rúhání chce rozšíriť výkonné vojenské právomoci

Iránsky prezident Hasan Rúhání povedal, že sa usiluje o rozšírenie vojenských výkonných právomocí, aby Irán mohol lepšie čeliť ekonomickej vojne, ktorú proti nemu vedie americká administratíva. Informovala o tom dnes iránska agentúra IRNA. Bývalý americký minister obrany James Mattis k súčasnej americko-iránskej kríze povedal, že by sa Amerika mala viac angažovať vo svete a vojensky zasahovať menej.

21.05.2019 12:12
hasan rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata (1)

Mattis sa tak vyslovil v prejave v Abú Zabí. Miestny denník The National napísal, že Mattis tiež odporučil Iránu, aby zmenil svoje správanie. Jednostranné akcie ale podľa neho nie sú tou správnou cestou pre riešenie problému s Iránom. Bývalý minister odporučil armáde, aby hrala o čas a urobila priestor pre diplomatov.

Mattis rezignoval v decembri pre nesúhlas s prezidentovým rozhodnutím o stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie. Podľa Mattisa to bolo predčasné. V Abú Zabí povedal, že Spojené arabské emiráty musia Spojeným štátom naďalej dôverovať, aj keď sú v pokušení myslieť si, že USA „prišli o rozum“. „Robí to dojem, že vo Washingtone panuje chaos a že sa tam nevyjadrujú jasne,“ povedal s tým, že v USA bola po americkej revolúcii zámerne zriadená vláda tak, aby sa v nej diskutovalo.

Rúhání na svojom pondelkovom stretnutí s duchovnými podľa IRNA pripomenul situáciu z 80. rokov, keď Irán viedol vojnu s Irakom a boli zavedené rozšírené vojenské výkonné právomoci. Bolo vďaka nim možné obísť ostatné zložky mocenského aparátu a rozhodovať s ohľadom na vojnu a ekonomiku.

Rúhání podľa agentúry povedal, že Irán takéto právomoci potrebuje aj teraz, avšak bližšie ich nešpecifikoval. Priznal, že Irán má veľké problémy v bankovníctve a v obchodovaní s ropou, avšak je jednotný v tom, že je potrebné americkým sankciám odolať.

USA vlani odstúpili od medzinárodnej jadrovej dohody a obnovili proti Iránu sankcie. Irán sa tento rok prestal niektorými bodmi dohody riadiť tiež, znásobil produkciu slabo obohateného uránu a začne vytvárať jeho zásoby nad povolený limit. Hovorca iránskej agentúry pre atómovú energiu povedal, že za niekoľko týždňov Irán bude mať viac ako 300 kilogramov slabo obohateného uránu, čo stanovuje dohoda.

Agentúra AP k téme napätia v oblasti Perzského zálivu radí aj situáciu v Jemene a Saudskej Arábii. Jemenskí povstaleckí šiiti dnes zaútočili pomocou nálože a bezpilotného lietadla na letisko v saudskoarabskom meste Nadžrán. Irán jemenských šiitov podporuje, zatiaľ čo Rijád bojuje ako člen koalície na strane ich protivníkov, jemenskej vlády. Panujú obavy, že do sporu okolo Iránu by mohli byť zatiahnutí aj iránski spojenci. Šíitskí povstalci oznámili, že útočili na zbrojný sklad na letisku, ktoré je blízko jemenskej hranice. Hovorca koalície bojujúcej v Jemene, ale povedal, že bomba mierila na civilné stanovisko v Nadžráne. Upozornil, že Saudská Arábia na podobné útoky rozhodne zareaguje.

AP napísala, že súčasťou civilného letiska na Blízkom východe bývajú často vojenské základne. Denník The New York Times vlani informoval, že v blízkosti Nadžránu pôsobia americkí agenti. Minulý týždeň jemenskí šiiti zaútočili takisto bezpilotným lietadlom na ropovod v Saudskej Arábii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání