V Kyjeve iba vymenili politickú dekoráciu?

"Bolo veselo," zazneli posledné slová šéfa parlamentu Andryja Parubého, ktoré zachytil ešte nevypnutý mikrofón po skončení inaugurácie nového, už šiesteho ukrajinského prezidenta. A podľa reakcie v priamom televíznom prenose (v tom čase ešte premiéra Hrojsmana, prezidenta Porošenka, ministra obrany Poltoraka a expremiéra Jaceňuka) sa skutočne "zabávali" na vyhláseniach nového lídra Volodymyra Zelenského týkajúcich sa rozpustenia parlamentu, zrušenia imunity poslancov, zmeny volebného zákona či rozpustenia vlády.

21.05.2019 13:39 , aktualizované: 21:29
volodymyr zelenskyj, ukrajina, voľby, prezident Foto: ,
Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (12)

V prípade posledného zámeru Zelenského sa premiér Hrojsman len usmieval. Všetko boli totiž zatiaľ iba slová pred poslancami, z ktorých, ako konštatoval denník Liberation, je väčšina v opozícii voči novému prezidentovi.

„Kľúčovým momentom v prejave Zelenského bola zmienka o tom, že je rozhodnutý obetovať svoj mandát v záujme zastavenia vojny na východe Ukrajiny,“ zhrnul kyjevský politológ Michail Pogrebinskij. Ostatné vyhlásenia sú podľa neho iba peknými slovami. „Nevylučujem preto, že čoskoro budeme čeliť politickej kríze,“ dodal Pogrebinskij. Kto v nej vyhrá? Vadim Karasiov, kyjevský politológ, tvrdí, že prezident.

„Býva totiž pravidlom, že nová sila zvíťazí,“ predpovedal v televízii 112 Ukraina. Jeho kolega Ruslan Bortnik si však nie je až taký istý víťazstvom Zelenského. „Vyhlásil naraz vojnu úradníkom a politikom na všetkých frontoch. O víťazovi rozhodnú o. i. technické právne kľučky. Zelenského plusom je nateraz podpora drvivej väčšiny Ukrajincov, ktorí sú už unavení zápasom o každodenné prežitie a sú rozhodnutí ísť až do konca s prezidentom,“ špekuluje Bortnik.

Zatiaľ však platí, že podľa ústavy napríklad demisia vlády nasleduje po inaugurácii nového prezidenta, ale už za "účinkovania“ parlamentu v novom zložení. Podľa toho by vláda mala zotrvať v súčasnom zložení minimálne ešte dva mesiace, počas ktorých sotva možno očakávať harmonický vzťah medzi prezidentom a vládou. Upozornila na to aj britská BBC.

A zrušenie poslaneckej imunity? Podľa poslanca Leonida Emca z frakcie Národný front sa môže o tom rozhodnúť čiastočne na najbližšom rokovaní snemovne a dokončiť riešenie na nasledujúcom rokovaní parlamentu, ktoré je naplánované na 2. septembra. „A aby parlament mohol hlasovať o zmene ústavy, musia jeho zloženie odsúhlasiť v septembri,“ pripomenul ukrajinský poslanec citovaný serverom Proua.

Predčasné voľby budú 21. júla

Zelenskyj však už požiadal o zvolanie mimoriadneho rokovania snemovne na štvrtok. Ako povedal Andrej Bogdan, právny poradca prezidenta, citovaný portálom LB.ua, urobil tak po „úspešných konzultáciách s predstaviteľmi parlamentných frakcií“. „Mimoriadne parlamentné voľby tak môžu byť 21. júla,“ tvrdil advokát. Podľa viacerých pozorovateľov aj to svedčí o tom, že nový prezident nemieni byť politickou „plyšovou hračkou“.

Špekulácie v utorok podvečer potvrdila televízia 112 Ukrajina a informovala, že Zelenskyj podpísal dekrét o rozpustení parlamentu a termín predčasných volieb stanovil na 21. júla. Výnos o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných volieb bude zverejnený v stredu.

„Bude hrať hru na dobrého a zlého policajta,“ reaguje na najnovší vývoj Taras Berezovec, šéf firmy Berta Communications. „Dobrým“ bude, samozrejme, prezident a „zlým“ poslanci. Ak vraj nesplnia podmienky hlavy štátu, tak Zelenskyj bude mať zámienku podrobiť ich tvrdej kritike. „Poslanci však nemôžu všetko splniť. Vrátane zrušenia poslaneckej imunity, ktorá bude iba čiastočná,“ predpovedá Berezovec s tým, že celkove budú prezidentom ohlasované zmeny iba kozmetické.

Čo sa však nezmení, je podľa doterajších vyjadrení nového prezidenta postoj k Rusku. Stále ho považuje za agresora, ktorý „musí vrátiť Krym“, ako aj územie samozvaných republík pod kontrolu Kyjeva. Navyše, ako informovalo tlačové oddelenie prezidenta ešte v deň inaugurácie, stretol sa Zelenskyj s predstaviteľmi USA a požiadal ich o tvrdšie protiruské sankcie. „Sami nedokážeme prekonať ruskú agresiu v Donbase a na Kryme. Potrebujeme preto vašu pomoc. Vyzývam vás na tvrdšie sankcie proti Rusku,“ cituje RIA Novosti slová Zelenského adresované hosťom z Bieleho domu, ktorí sa zúčastnili na inaugurácii hlavy štátu.

Zelenského administratívu povedie Bohdan, generálny štáb Chomčak

Ukrajinský prezident Zelenskyj vymenoval v utorok za šéfa svojej administratívy Andrija Bohdana a za nového náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ruslana Chomčaka. Informovala tom agentúra UNIAN. Bohdan pred svojim vymenovaním za šéfa prezidentskej administratívy radil Zelenskému v právnych záležitostiach. Generálporučík Chomčak, narodený v júni 1967, zastával od roku 2016 funkciu náčelníka štábu pozemných síl ukrajinskej armády. Vo funkcii náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny vystriedal Viktora Muženka.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj