Diplomatka EÚ: v prípade Venezuely nie sme nestranní

V mocenskom boji vo Venezuele, ktorý trvá už celé mesiace, nemôže Európska únia vzhľadom na svoj politický postoj zohrávať úlohu sprostredkovateľa. Uviedla to v utorok generálna tajomníčka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Helga Schmidová.

22.05.2019 09:31
Venezuela / politická kríza / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (11)

„Nie sme nestranní,“ povedala Schmidová počas návštevy Buenos Aires. „Domnievame sa, že (venezuelský) prezident Nicolás Maduro už nemá legitimitu a jedinou demokratickou inštitúciou (v krajine) je Národné zhromaždenie,“ citovala ju agentúra DPA.

Vojenskú intervenciu nemecká diplomatka vylúčila. „Želáme si vyrokované, politické riešenie,“ zdôraznila. EÚ chce podľa nej cielenými sankciami proti najužšiemu okruhu ľudí okolo Madura zvýšiť tlak na vládu v Caracase. Širšie hospodárske sankcie voči juhoamerickej krajine nie sú v súčasnosti plánované, aby sa ešte viac neuškodilo trpiacemu obyvateľstvu, dodala Schmidová.

Maduro a predseda Národného zhromaždenia s prevahou opozície Juan Guaidó vedú mocenský boj od januára, keď sa Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že Madurovo vlaňajšie opätovné zvolenie nebolo legitímne.

Guaidóa síce uznali desiatky krajín vrátane Spojených štátov, dosiaľ sa mu však nepodarilo zosadiť Madura. Toho vláda zasa nedokáže vyriešiť humanitárnu krízu v krajine ani umlčať opozíciu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Venezuela #Helga Schmidová