Moskva odsúdila údajné ultimátum USA Ankare pre nákup systému S-400

Kremeľ označil v stredu za neprijateľné ultimátum, ktoré Ankare dal údajne Washington v súvislosti s jej zámerom kúpiť ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Informovala o tom agentúra Reuters.

22.05.2019 11:44 , aktualizované: 13:10
Rusko / S-400 / Foto: ,
Ruský systém protivzdušnej obrany S-400.
debata (15)

„Vnímame to extrémne negatívne. Považujeme podobné ultimáta za neprijateľné. Vychádzame však z toho, čo povedali predstavitelia Turecka na čele s prezidentom (Tayyipom) Erdoganom o tom, že dohoda je už uzavretá a bude implementovaná,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva tak reagovala na utorkovú správu televíznej stanice CNBC, ktorá s odvolaním sa na zdroje vo Washingone informovala, že USA dali Turecku v súvislosti s nákupom systému S-400 ultimátum.

Na jeho základe musí Ankara do prvého júlového týždňa od dohody odstúpiť a namiesto toho má kúpiť americký systém Patriot.

Ak Turecko na podmienky ultimáta nepristúpi, bude vyškrtnuté z programu rozvoja stíhačiek F-35, Washington mu nedodá sľúbených 100 kusov týchto moderných strojov a uvalí naň sankcie. Ohrozené môže byť aj postavenie Turecka v rámci Severoatlantickej aliancie.

„Členské štáty NATO sú povinné nakupovať len také zbraňové systémy, ktoré sú kompatibilné s ostatnými systémami aliancie. Ruský systém nezodpovedá tejto požiadavke,“ uviedol na margo sporu pre CNBC pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov ministerstva zahraničných vecí USA.

Rusko vyškolí tureckých vojakov v obsluhe systému protivzdušnej obrany S-400

Turecko vyslalo do Ruska svojich vojakov, aby sa tam školili v obsluhe ruského systému protivzdušnej obrany S-400. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie tureckého ministra obrany Hulusiho Akara o tom informovali turecké noviny Yeni Şafak a agentúra AP.

Akar v tejto súvislosti pred novinármi tiež vyhlásil, že Ankara „robí prípravné opatrenia“ a „zvažuje všetky možnosti“ pre prípad možných sankcií zo strany Spojených štátov.

Tie sú totiž hlasnými odporcami toho, aby Turecko – spojenec USA v NATO – nakupovalo moderný systém protivzdušnej obrany od Ruska, a namiesto toho mu ponúkajú nákup amerického systému Patriot.

USA v tejto súvislosti už pohrozili Ankare sankciami. Washington vyhlásil, že dohoda s Moskvou je hrozbou pre obranu Západu, a v apríli pozastavil dodávky svojich stíhačiek F-35 do Turecka. Erdogan ale tvrdí, že „skôr či neskôr“ Turecko tieto stíhačky dostane.

S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany, v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #S-400 Triumf