Líder líbyjskej národnej armády Chalífa Haftar rokuje v Paríži s Macronom

Líder Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar je v Paríži, kde má na programe stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Deje sa tak na pozadí už mesiac trvajúcej ofenzívy LNA na líbyjské hlavné mesto Tripolis, ktoré sa Haftar snaží dobyť od jednotiek vlády národnej jednoty, podporovanej OSN. V stredu o tom informovala agentúra AP.

22.05.2019 14:49
Líbya / Chálifa Haftar / Foto: ,
Líbyjčan držiaci podobizeň lídra Líbyjskej národnej armády Chalífu Haftara.
debata (16)

Stredajšie stretnutie za zatvorenými dverami sa koná len dva týždne po tom, ako bol na návšteve u Macrona aj premiér vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž.

Úrad francúzskeho prezidenta oficiálne avizoval podporu vláde národnej jednoty a nevyjadril sa k Sarrádžovým obvineniam, že Paríž v skutočnosti tajne podporuje Haftara.

Veliteľ východolíbyjskej armády Chalífa Haftar spustil ofenzívu na Tripolis 4. apríla.

Boje, ktoré si už vyžiadali najmenej 430 mŕtvych a vyše 2000 zranených, sa odvtedy dostali do patovej situácie a ani jedna zo strán nie je momentálne schopná dosiahnuť výraznejší pokrok. O strechu nad hlavou prišlo ďalších 55 000 ľudí.

Haftarove jednotky sa v súčasnosti nachádzajú na južných predmestiach Tripolisu. Sarrádžova vláda podmieňuje akékoľvek prímerie stiahnutím síl poľného maršala Haftara na pozície spred začiatku ofenzívy.

Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu Ghassán Saláma medzitým v stredu vyhlásil, že táto na ropu bohatá severoafrická krajina „sa ocitla na pokraji občianskej vojny“ a vzniknuté mocenské vákuum už začali vo svoj prospech využívať extrémistické skupiny, ako sú Islamský štát či al-Káida.

Východ a západ Líbye je rozdelený takmer celý čas od roku 2011, keď bol s pomocou síl NATO zvrhnutý dlhoročný líbyjský líder Muammar Kaddáfí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Emmanuel Macron #generál Chalífa Haftar