Po Trumpovi za Putinom. Pellegrini pôjde do Ruska

Máj spojil s Washingtonom, jún spojí s Moskvou. Po nedávnom prijatí v Bielom dome má slovenský premiér namierené za šéfom Kremľa. Peter Pellegrini plánuje o dva týždne navštíviť Rusko. Denník Pravda získal túto exkluzívnu informáciu od nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa slovenskej vlády. "Termín je určený na 5. a 6 jún. Detaily sa ešte vylaďujú," povedal zdroj, ktorý si neželá byť menovaný.

22.05.2019 15:01 , aktualizované: 23.05.2019 12:01
debata (380)

Hlavnou témou má byť vývoz ruského zemného plynu. Konkrétne jeho dodávky na Slovensko cez Ukrajinu a tiež budúcnosť tranzitu, z ktorého náš štát každoročne získava stámilióny eur. „Snažíme sa dohodnúť stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý má v Rusku rozhodujúce slovo. Alternatívou je rokovanie s premiérom Dmitrijom Medvedevom, ktorý je druhý najvplyvnejší ústavný činiteľ,“ poznamenal zdroj z prostredia vlády SR.

Nejasnosti okolo formy prijatia Pellegriniho vyplývajú z toho, že termín cesty koliduje s významným každoročným podujatím v Rusku. Putin sa totiž chystá v tom čase na medzinárodné ekonomické fórum, ktoré sa tradične koná v Petrohrade. „Nie je celkom vylúčené, že obaja lídri by sa stretli v tomto meste,“ usudzuje zdroj Pravdy.

V Kremli bol naposledy zo Slovenska v auguste 2016 vtedajší premiér Robert Fico. Podľa informácií Pravdy potreboval od Putina, aby sa prihovoril u viacerých nestálych členských štátov Bezpečnostnej rady OSN za podporu slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý kandidoval na post generálneho tajomníka Spojených národov. Funkciu síce nakoniec získal António Guterres z Portugalska, ale porazený Lajčák dostal nemalý počet hlasov.

Takmer tri roky odvtedy, čo Fico prišiel do Kremľa, má pripravovaná návšteva Pellegriniho úplne iný rozmer, ako bol záujem jedného slovenského topdiplomata dostať sa na čelo OSN, respektíve už v tom čase neprehrať výrazným rozdielom hlasov s portugalským protikandidátom. Teraz ide o záujmy celého Slovenska – o záruky dodávok plynu a o obrovské peniaze z poplatkov za tranzit.

Pellegrini nateraz nechce reagovať na informácie o blížiacej sa návšteve Ruskej federácie: „Zatiaľ táto cesta nie je na 100 percent potvrdená. Kým sa tak nestane, nebude ju pán premiér komentovať,“ uviedol Úrad vlády SR. (Podobnú odpoveď dostala Pravda aj vtedy, keď sa pýtala na pravdivosť získanej informácie o chystanej návšteve Pellegriniho v Bielom dome u amerického prezidenta Donalda Trumpa.)

Plyn, plyn, plyn

Záujem Pellegriniho rokovať v Moskve súvisí s dvoma energetickými otáznikmi. Po prvé – platnosť súčasnej zmluvy medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom o preprave zemného plynu vyprší 31. decembra tohto roku. Po druhé – Rusko buduje plynovod Nord Stream 2, ktorý po spustení prevádzky obíde Ukrajinu. Moskva argumentuje obavami z nespoľahlivosti ukrajinského potrubia, preto sa rozhodla pre novú trasu cez Baltské more vedúcu na nemeckú pevninu.

Pokiaľ ide o druhý zmienený problém, Slovensko by prišlo o veľké peniaze z poplatkov za tranzit ďalej do Európy. Eustream, dcérska spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu, zaznamenal v roku 2017 výnosy v objeme až vo výške 760 miliónov eur za prepravu ruského plynu. Po novom by to mohlo byť možno až o dve tretiny menej. „Náš premiér chce dosiahnuť, aby tranzit fungoval na prijateľnej úrovni,“ poznamenal zmienený zdroj Pravdy.

Hlavnou pálčivou témou je teraz zabezpečenie dodávok ruského plynu na Slovensko na prelome rokov 2019 a 2020, prízvukuje Karel Hirman, ktorý pôsobí v Kyjeve ako člen poradného tímu ukrajinskej vlády pre energetiku. „Pellegrini bude pravdepodobne rokovať o tom, o čom už Maďarsko debatovalo s Ruskom. Ide o presmerovanie dodávok plynu cez Nemecko a Česko na Slovensko v zimnom období,“ nazdáva sa Hirman.

Alternatívna trasa prichádza veľmi vážne do úvahy kvôli tomu, že Gazprom a Naftogaz do konca tohto roka zrejme nedospejú k novej dohode. Hirman je v tomto smere skeptický, na druhej strane vidí možnosť dočasného dvojstranného kompromisu, keby Moskva a Kyjev súhlasili s predĺžením platnosti doterajšieho kontraktu do začiatku jari 2020.

Zimné obdobie by však nemalo byť kritické

Slovensko zažilo najväčšiu plynovú krízu začiatkom roku 2009, keď sa od januára na niekoľko týždňov prerušili dodávky tejto suroviny. Dôvodom boli nezhody medzi Ruskom a Ukrajinou.

Zlý zážitok pri hľadaní východiska vtedy v Kyjeve zažila slovenská delegácia v najsilnejšej zostave (Robert Fico – predseda vlády, Ivan Gašparovič – prezident, Ján Kubiš – minister zahraničných vecí). „Napriek vopred dohodnutému času ich ukrajinská premiérka Julija Tymošenková nechala čakať takmer tri hodiny na prijatie a potom namiesto snahy nájsť nádejné riešenie postupovala tak, že hlavne a zároveň opakovane hádzala všetku vinu len na Rusov,“ povedal pre Pravdu nemenovaný zdroj, ktorý bol vtedy členom delegácie SR v Kyjeve. Dodal, že toto krajne nezodpovedné správanie viedlo k tomu, že Slovensko sa najbližšie roky prinajmenšom vlažne pozeralo na euroatlantické ambície Ukrajiny. (Zodpovedne sa, naopak, o niekoľko rokov zachovala Ficova vláda, keď súhlasila s reverzným tokom plynu na Ukrajinu.)

Energetická dráma v podobe spred desiatich rokov by sa však nemala zopakovať, myslí si Hirman: „Gazprom v poslednom období kúpil kapacity v podzemných zásobníkoch v Európe na dva roky. Vrátane Slovenska. Intenzívne natláča plyn do týchto zásobníkov, čím sa zjavne pripravuje na to, že nemalú časť svojich dodávok, respektíve zmluvných záväzkov vo vzťahu k svojim odberateľom, sa chystá splniť v najbližšom zimnom období z týchto podzemných zdrojov.“

Ako to bude s tranzitom

Pellegrini má v Rusku hovoriť aj o perspektíve udržania prijateľného objemu prepravy ruského plynu cez slovenské územie smerom z Ukrajiny. Nord Stream 2 by mohol znížiť tranzit na minimum, teoreticky dokonca ho až vynulovať. Tento severný tok plynu cez Baltské more by mal byť podľa najnovších informácií dobudovaný v budúcom roku.

Slovensko dúfa, ako vyplýva zo zistení Pravdy, že Rusko by ťahalo na existujúcej trase aspoň okolo 40 miliárd kubických metrov plynu ročne. Potenciálne vysoká prepravná kapacita Nord Streamu 2 by však viedla k tomu, že v doterajšom hlavnom prúde by možno nakoniec tieklo približne len 15 miliárd kubíkov, ako údajne zamýšľa Gazprom. „Toto je fakticky nepredstaviteľné, lebo náklady Ukrajiny spojené s prepravou výrazne zníženého objemu plynu by nepochybne boli vyššie ako príjmy,“ upozornil Hirman.

Kto poletí do Ruska

V slovenskej delegácii na čele s Pellegrinim má byť určite aj minister hospodárstva Peter Žiga. Keďže sa bude hovoriť v prvom rade o plyne, logicky by sa mohli stretnúť aj s vedúcimi predstaviteľmi Gazpromu, ktorému dlhé roky šéfuje Alexej Miller.

Ďalšie podrobnosti sa Pravde zatiaľ nepodarilo zistiť. Je však možné, že Pellegrini si počas návštevy uctí aj pamiatku sovietskych vojakov, ktorí padli v druhej svetovej vojne v boji proti nacizmu. Bolo by to položením venca k Hrobu neznámeho vojaka v Moskve.

Návšteva má zároveň vyslať signál, že napriek odlišným názorom na niektoré veci vo svete Slovensko a Rusko vedia viesť normálny dialóg a snažia sa o ekonomicky obojstranne výhodnú spoluprácu. Z nášho regiónu to naposledy potvrdilo Rakúsko, keď jeho kancelár Sebastian Kurz na jeseň minulého roku rokoval s Putinom v Petrohrade. a pred týždňom v Soči prezident Alexander Van der Bellen. Pochvaľovali si výrazný nárast obchodného obratu a zvlášť rozvoj v oblasti energetiky.

VIDEO: Expert o tom, čo môže priniesť schôdzka Putin Pellegrini.

Video

© Autorské práva vyhradené

380 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Vladimir Putin #Peter Pellegrini