Líbyjské dvojvládie rodí krvavé ovocie

"Letectvo vlády národného porozumenia uskutočnilo šesť náletov na ciele Líbyjskej národnej armády (LNA) maršala Chalífa Haftara," informovala v stredu turecká agentúra Anatolia. Cituje pritom Muhammada Kanúnu, hovorcu kabinetu, ktorý uznáva OSN.

23.05.2019 06:00
líbya,tripolis, zbraň, bojovník, vojna Foto: ,
Bojovníci v Tripolise, Líbya.
debata (8)

„Cieľom útokov na mesto Garjan južne od Tripolisu bola snaha zabrániť ozbrojencom LNA v prísune zbraní,“ tvrdil hovorca. Podľa neho sa vraj zároveň podarilo obnoviť dodávky vody do metropoly obliehanej už niekoľko týždňov Haftarovými ozbrojencami.

Maršalove sily majú pod kontrolou východ a juh Líbye, pričom sa od začiatku apríla usilujú obsadiť Tripolis. A to s tichou podporou krajín, ako sú Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Egypt. Svoje globálne záujmy majú však aj USA a Rusko. Oficiálne pritom vyzývajú na diplomatické riešenie konfliktu. Haftar totiž kontroluje územie bohaté na ťažbu veľmi kvalitnej ropy, ako aj terminály na jej export.

„Boje o Tripolis sú začiatkom dlhej a krvavej vojny. Vyzývam preto medzinárodné spoločenstvo na okamžité kroky s cieľom zastaviť prísun zbraní do Líbye,“ cituje BBC Ghassana Salamého, mimoriadneho splnomocnenca OSN pre Líbyu. Nepriamo tak reagoval okrem iného na informácie o najnovších dodávkach zbraní pre LNA z Jordánska. Na druhej strane líbyjský novinár Faraj Aljarih tvrdí, že v prístave v Tripolise zakotvila loď Amazon Giurgiulesti naložená tureckými obrnenými vozidlami, ale aj „živou silou“.

Maršal Haftar sa zatiaľ snaží presvedčiť medzinárodné spoločenstvo, že môže byť bezpečnostnou oporou voči zločineckým milíciám. Východ a západ Líbye je totiž rozdelený takmer celý čas od roku 2011, keď s pomocou síl NATO zvrhli dlhoročného líbyjského lídra plukovníka Muammara Kaddáfího. Následnú nezákonnosť a chaos využívajú rozličné ozbrojené frakcie, ako aj extrémistická organizácia Islamský štát.

Osem rokov chaosu v Líbyi potvrdilo pôvodné obavy z naplnenia pesimistického scenára – krajinu rozkúskovali záujmy hlavne kmeňových klanov, ktoré plukovník Kaddáfí roky dokázal udržať rôznymi úskokmi pod kontrolou. Dnešnej situácii nahráva aj skutočnosť, že v súčasnosti neexistuje v krajine armáda, ako ju poznáme vo všeobecnosti. Veľkú časť ozbrojených síl tvoria rôzne skupiny v podobe milícií. Sú medzi nimi banditi a teroristi, ktorých vyniesla v roku 2011 vlna odporu proti režimu Kaddáfího.

Ďalšiu časť ozbrojencov tvoria sily, ktoré vznikali už po násilnej smrti plukovníka s cieľom získať čo najväčší podiel na moci. LNA rovnako ako na druhej strane „Rozkvet Líbye“ nie sú monolitné subjekty a tvoria ich mnohé skupiny. Napriek všetkému Haftar získal popularitu ako bojovník proti islamistom. V jeho LNA nájdeme však aj oddiely salafítov, ktoré sa v prvom rade podriaďujú saudskoarabským mecenášom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #OSN