Pakistan úspešne otestoval balistickú raketu stredného doletu Šahín-II

Pakistan oznámil, že dnes úspešne otestoval raketu Šahín-II typu zem-zem, ktorá má dolet okolo 2000 kilometrov a je schopná niesť konvenčnú aj jadrovú hlavicu. Islamabad skúšku uskutočnil v rovnaký deň, keď sa susednej Indii sčítavajú hlasy odovzdané v parlamentných voľbách, v ktorých podľa predbežných výsledkov jasne zvíťazila vládna nacionalistická Indická ľudová strana premiéra Narendra Módího.

23.05.2019 10:29 , aktualizované: 11:13
India / Pakistan / Šahín-II Foto: ,
Test rakety Šahín-II, ktorá má dolet okolo 2000 kilometrov a je schopná niesť konvenčnú aj jadrovú hlavicu.
debata (3)

Medzi Pakistanom a Indiou sa tento rok vystupňovalo napätie po tom, čo vo februári samovražedný útočník zabil v indickej časti Kašmíru 44 príslušníkov indickej polovojenskej polície.

India následne obvinila Pakistan, že mal na samovražednom atentáte podiel, čo Islamabad popiera. Po atentáte v Kašmíre sa vyostrila situácia na indicko-pakistanskej hranici, kde pri prestrelkách zahynulo niekoľko ľudí.

India a Pakistan sa tiež navzájom obviňovali z narušenia svojho vzdušného priestoru.

Podľa agentúry Reuters pakistanská vláda dala v stredu najavo ochotu začať s Indiou mierové rokovania.

„Chceme žiť vedľa seba ako dobrí susedia a riešiť všetky problémy prostredníctvom dialógu,“ uviedol pakistanský minister zahraničia Šáh Mahmúd Qureši po krátkom stredajšom stretnutí so svojím indickým náprotivkom na okraj schôdzky členských štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v kirgizskej metropole Biškek.

Pakistan ale zároveň dnes vyslal pravdepodobné varovanie Indii v podobe testu balistickej rakety stredného doletu, ktorá vzhľadom k svojmu doletu môže z Pakistanu zasiahnuť všetky strategické mestá na indickom území.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že ju otestovala vo štvrtok, pričom skončila v Arabskom mori.

„Šahín-II je vyspelá raketa, ktorá spĺňa strategické potreby Pakistanu udržiavať prostredníctvom odstrašujúcej sily stabilitu v regióne,“ uviedla pakistanská armáda v dnešnom vyhlásení. O Indii sa pritom konkrétne nezmienila.

Od získania nezávislosti v roku 1947 sa medzi Indiou a Pakistanom uskutočnili štyri konflikty, ktoré súvisia hlavne so sporným územím Kašmíru.

V roku 1998 oba štáty uskutočnili sériu pokusných jadrových výbuchov, čím sa zaradili medzi jadrové mocnosti. Skúšky svojich rakiet vykonávajú Islamabad a Dillí pravidelne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #Šahín-II