USA, Japonsko, Južná Kórea a Austrália začali spoločné námorné cvičenia pri Guame

Námorné sily Spojených štátov, Japonska, Južnej Kórey a Austrálie začali spoločné cvičenia v blízkosti tichomorského ostrova Guam, ktorý je tzv. nezačleneným americkým územím. Manévre nazvané Tichomorský predvoj (Pacific Vanguard) sú "prvými svojho druhu", uviedli vo štvrtok americké námorné sily vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

23.05.2019 11:36
USA-IRAN/ Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Účelom podujatia, na ktorom sa zúčastňuje vyše 3000 námorníkov z uvedených krajín, je „vycibrenie zručností a posilnenie praktickej spolupráce na mori“.

Cvičenia sú zamerané na „ostrú paľbu, obranné protivzdušné operácie, protiponorkovú vojnu a dopĺňanie zásob na mori“.

Austrália prispela do cvičení dvoma fregatami, Japonsko zase dvoma torpédoborcami a Južná Kórea jedným torpédoborcom.

Spojené štáty sú zastúpené veliteľskou loďou USS Blue Ridge, ktorá je vlajkovým plavidlom Siedmej flotily námorných síl.

Cvičenie sa koná v čase rastúceho napätia v obchodných vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou. Peking odsúdil tento týždeň ďalší prípad, keď sa americká vojnová loď plavila v blízkosti sporných ostrovov v Juhočínskom mori.

Guam, kde žije vyše 160 000 ľudí, bol v roku 2017 stredobodom jadrového sporu medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, ktorá vtedy hrozila paľbou na toto americké územie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Austrália #Južná Kórea #medzinárodné vojenské cvičenie #Guam