Zelenskému sa vyhrážajú ďalším Majdanom

Ani po zvolení nového lídra sa postoj oficiálneho Kyjeva k východnému susedovi nemení.

24.05.2019 07:00
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (68)

„Rokovať s Ruskom nebudem,“ reagoval rezolútne vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na otázku televízie Hromadske na možnosť dialógu s Moskvou, ktorá už predtým potvrdila rovnakú pozíciu voči Kyjevu.

Viac ako zahraničnopolitické vzťahy však Zelenského zaneprázdňuje riešenie vnútropolitických problémov. Najnovšie „zrada“ poslancov parlamentu, ktorí odmietli výzvu prezidenta na schválenie zákona o rozpustení snemovne. Pritom ešte v utorok, ako tvrdí Zelenského tím, na rokovaní parlamentných frakcií s prezidentom bola dosiahnutá dohoda. Prax však ukázala čosi iné. „Zákonodarcovia cynicky podviedli prezidenta, pretože odmietli, na čom sa dohodli. Namiesto toho aby Zelenskému priamo povedali, že s ním nesúhlasia,“ zhrnul rozhodnutie parlamentu opozičný poslanec Nestor Šufryč.

Napriek odporu ľudí, ktorých do snemovne vyniesla poprevratová vlna, prezident podpísal adekvátny dekrét. Jeho text sa následne objavil vo vládnom vestníku, čím nadobudol platnosť. Objavil sa tam aj dátum mimoriadnych parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 21. júla. Prezidentov krok vyvolal v parlamente, ktorý nemá ani štvorpercentnú podporu voličov, vlnu odporu, a podľa vyjadrení jeho šéfa Andrija Parubého už nasledovalo odvolanie k najvyššiemu súdu „pre porušenie zákonov zo strany hlavy štátu“. Rovnako ako teraz Zelenskyj postupoval v roku 2014 po Majdane aj vtedajší novozvolený prezident Petro Porošenko. A nikto sa neozval.

„Rozhodnutie prezidenta rozpustiť parlament považujem za protiústavný krok. Opakujem, že odteraz sa všetko bude diať v duchu plnenia litery ústavného zákona,“ vyhlásil z tribúny parlamentu Parubij, niekdajší veliteľ Majdanu a jeden z najradikálnejších pravicových politikov. Zároveň „pohrozil“ vypuknutím tretieho Majdanu. Na Parubého slová o dodržiavaní ústavy vzápätí reagovali viacerí pozorovatelia otázkou: Vari doteraz sa šéf parlamentu neriadil ústavnoprávnymi normami?

Olej do ohňa protiprezidentskej kampane priliali najnovšie aj iniciátori petície za odstúpenie novozvolenej hlavy štátu. Jej text sa už objavil na portále prezidenta a podľa serveru Korrespondent dokument podpísalo za niekoľko hodín viac ako 25-tisíc ľudí.

Zelenskyj a jeho najbližší realizačný tím napriek „vyhlásenej vojne“ a hrozbe opätovného zápachu spálených pneumatík ako v časoch Majdanu v roku 2014 pokračujú v kádrových zmenách v prezidentskom aparáte, armáde i v polícii. Pritom paradoxne v prvom prípade napríklad prezident odvolal dvoch vysokopostavených úradníkov z čias vládnutia Porošenka, aby ich vzápätí vymenoval do rovnakej funkcie.

„Prezident má v pláne v najbližších sto dňoch sa venovať otázkam priamo súvisiacim s činnosťou hlavy štátu, ako je reforma jeho administrácie a spustenie štátneho auditu,“ informoval Ruslan Stefančuk, zástupca prezidenta v parlamente. Plán obsahuje aj nové sčítanie obyvateľstva a s tým súvisiace zníženie počtu poslancov. „V hre je aj zníženie poplatkov či zrušenie poslaneckej imunity a vyšetrenie najvypuklejších zločinov,“ dodal Stefančuk citovaný portálom Levij bereg v nepriamej narážke aj na exprezidenta Porošenka, ktorý už čelí viacerým obvinenia z neoprávneného obohacovania sa a zo zneužitia právomoci hlavy štátu.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #konflikt na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj