V indických parlamentných voľbách jasne zvíťazila strana premiéra Módího

Hinduistická a nacionalistická Indická ľudová strana (Bharatiya Janata Pairty - BJP) premiéra Naréndru Módího jasne zvíťazila v indických parlamentných voľbách. Získala 303 z celkového počtu 543 kresiel v dolnej komore parlamentu. Oficiálne výsledky volieb, ktoré prebiehali v apríli a máji, zverejnila v piatok indická ústredná volebná komisia, informovala agentúra AFP.

24.05.2019 10:54 , aktualizované: 17:22
India / Naréndra Módí Foto: ,
Indický premiér Naréndra Módí.
debata

Najväčší rival strany – Indický národný kongres (Indian National Congress – INC) vedený Rahúlom Gándhím, získal 52 kresiel. Strana političky Mamaty Banerjee obsadila 22 kresiel.

Medzi hlavné úlohy novej vlády bude podľa AFP patriť najmä rozbehnutie pomalého rastu indickej ekonomiky, zníženie nezamestnanosti, ale taktiež modernizácia neefektívneho poľnohospodárstva, na ktorom príjmovo závisí až 70 percent indických rodín.

V posledných parlamentných voľbách, ktoré sa v Indii konali v roku 2014, vyhrala tiež BJP so ziskom 282 kresiel. Dovtedy vládnuci Indický národný kongres získal kvôli korupčným škandálom len 44 miest.

Módí sa po víťazstve v parlamentných voľbách stretol s lídrami strany

Módí, ktorý sa za víťaza volieb vyhlásil už vo štvrtok, začal medzitým rokovania so svojimi spojencami s cieľom načrtnúť smer, ktorým by sa krajina mala vybrať počas jeho druhého premiérskeho mandátu. Zástupca jeho strany uviedol, že premiér naplánoval stretnutie s členmi vlády na piatok večer.

Voľby v tejto krajine sa konali v siedmich fázach šesť týždňov a skončili sa v nedeľu. So sčítaním takmer 900 miliónov hlasov začali vo štvrtok ráno.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #parlamentné voľby #Naréndra Módí