Theresa Mayová rezignuje na post líderky konzervatívcov 7. júna

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že 7. júna opustí post líderky Konzervatívnej strany a premiérske kreslo bude zastávať až dovtedy, kým nebude riadne zvolený nový predseda vlády.

24.05.2019 11:19 , aktualizované: 15:02
theresa mayová Foto: ,
Theresa Mayová
debata (8)

Mayová to oznámila počas tlačového vyhlásenia. Svoj odchod spája s neúspechom dosiahnuť dohodu o brexite, ktorú neschválil britský parlament napriek tomu, že sa o to pokúšala trikrát.

„Od momentu, keď som prvýkrát prekročila dvere Downing Street ako britská premiérka, snažila som sa konať v záujme všetkých britských občanov, nielen tých privilegovaných. Zároveň som si ctila výsledky referenda o vystúpení Británie z Európskej únie. Ak totiž ľuďom dáte možnosť sa rozhodnúť, je vašou povinnosťou vziať dané rozhodnutie na vedomie a implementovať ho,“ vyhlásila Theresa Mayová na margo neúspešného pokusu o hladký brexit. „Urobila som, čo bolo v mojich silách,“ dodala.

Práve tento neúspech pokladá premiérka za signál, že Británia potrebuje nového premiéra. „Siedmeho júna rezignujem na post líderky Konzervatívnej strany, aby mohol byť zvolený nový predseda. Premiérkou ostanem až do momentu, keď bude zvolený môj nástupca,“ vyjadrila sa premiérka.

Zároveň dodala, že hlboko ľutuje svoju neschopnosť vyviesť Britániu z Európskej únie, čo bude podľa slov Mayovej, úlohou jej nástupcu. „Na to, aby uspel, bude musieť nájsť konsenzus vo vnútri parlamentu, ktorý sa mne dosiahnuť nepodarilo,“ priznala Mayová. Dôležitý bude podľa nej kompromis nielen zo strany Európskej únie, ale aj britského parlamentu.

„Kompromis neznamená nič zlé. Život závisí na kompromisoch. V politike je všetkým. Či ide o brexit, alebo opätovné získanie dôvery vlády Severného Írska,“ dodala na záver Mayová.

Nový líder bude známy do 20. júla

Britská Konzervatívna strana oznámila, že nástupca Mayovej na čele britskej Konzervatívnej strany i na poste predsedu vlády by mal byť známy do 20. júla, keď sa parlament odoberie na letné prázdniny.

Ako informovala agentúra AFP, za favorita na tieto posty je označovaný bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Predpokladá sa však, že kandidovať bude viac ako desať vysokopostavených členov Konzervatívnej strany.

Záujem o tieto funkcie okrem Johnsona už prejavili bývalá ministerka práce Esther McVeyová a minister pre medzinárodnú rozvojovú pomoc Rory Stewart.

Predkladanie nominácií by sa malo ukončiť v týždni začínajúcom 10. júna.

Poslanci potom do konca júna vyber spomedzi týchto kandidátov dvoch, o ktorých budú následne hlasovať poslanci parlament

Tretíkrát ‚nie‘

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody.

Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.

Podľa prieskumu je medzi členmi britskej Konzervatívnej strany jasným favoritom na post nového šéfa strany bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Na základe výsledkov prieskumu inštitútu YouGov, ktoré zverejnil v piatok minulý týždeň denník The Times, 35 percent opýtaných členov Konzervatívnej strany by jasne zvolilo na líderský post práve Johnsona, popredného zástancu vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Na druhom mieste sa umiestnil bývalý minister pre brexit Dominic Raab s 13-percentnou podporou. Johnson svoju kandidatúru už aj oznámil – minulý týždeň vo štvrtok 16. mája.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová