Izrael stále trápia požiare a teploty na úrovni takmer 50 stupňov Celzia

Stredné oblasti Izraela naďalej sužujú rozsiahle požiare krovinatých a lesných porastov v dôsledku extrémnej vlny horúčav a sucha. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že teploty v krajine by mohli v piatok na niektorých miestach dosiahnuť až takmer 50 stupňov Celzia.

24.05.2019 12:37
debata (4)

Podľa informácií hasičov muselo zo svojich domov pred plameňmi utiecť zhruba 3 000 ľudí. Oheň poškodil 45 budov.

Izraelským požiarnikom pomáhajú s plameňmi bojovať kolegovia z Cypru, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. V priebehu piatka by mali na pomoc doraziť hasiace lietadlá z Cypru, Grécka, Chorvátska a Talianska.

Záchranári potvrdili, že v dôsledku nadýchania sa dymu hospitalizovali osem ľudí. Miestne médiá informovali o úmrtí 70-ročného muža, ktorý zomrel vo štvrtok na preťaženie z tepla.

Podľa meteorológov by mali teploty v Izraeli v piatok vrcholiť a dosiahnuť 48 stupňov Celzia. Počas víkendu by teploty mali začať postupne klesať.

Krajinu celý uplynulý mesiac sužuje mimoriadne suché počasie bez zrážok.

Príčinu vzniku lesných požiarov hasiči ešte nestanovili a je predmetom vyšetrovania.

Hasičský zbor podľa internetovej stránky denníka Jediot achronot pripustil, že časť požiarov mohla vzniknúť aj zo zle uhasených táborákov počas stredajšieho sviatku Lag ba-omer, ktoré boli zapálené napriek zákazu vydanému hasičmi. Túto informáciu však doposiaľ nikto nepotvrdil.

Lag ba-omer je jedným z menších židovských sviatkov, ktorých slávenie nepramení z Tóry. Okrem pálenia vatier je preň typická aj streľba z luku a zvyčajne i slávenie svadieb. V tento deň sa aj malým deťom z ultraortodoxných rodín prvýkrát strihajú vlasy a nechávajú sa im len typické pajesy okolo uší.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Požiare #vlna horúčav