Lídri k Mayovej rezignácii: Politicky neodhadla náladu svojej krajiny, tvrdí Farage

Líder britskej protieurópskej Strany brexitu (BP) Nigel Farage v piatok obvinil odstupujúcu premiérku Theresu Mayovú, že nesprávne odhadla náladu svojej krajiny tým, že sa snaží zachovať úzke obchodné vzťahy s Európskou úniou. Informovala o tom agentúra AFP.

24.05.2019 13:50 , aktualizované: 16:05
Nigel Farage Foto: ,
Nigel Farage.
debata (5)

„Je ťažké s pani Mayovou nesúcitiť, ale politicky neodhadla náladu tejto krajiny ani svojej strany. Už odišli dvaja lídri Konzervatívnej strany, ktorých inštinkty boli proeurópske,“ napísal Farage na Twitteri, čím mal na mysli Mayovú a jej predchodcu Davida Camerona.

Farage reagoval na Mayovej piatkové oznámenie, že 7. júna odstúpi z postu šéfky Konzervatívnej strany. Uviedla tiež, že dočasne zostane vo funkcii premiérky, až kým nebude zvolený nový líder konzervatívcov. Ten sa následne stane premiérom, a to aj bez potreby usporiadania parlamentných volieb.

Mayová vo svojom príhovore konštatovala, že bude vždy „hlboko ľutovať“, že sa jej nepodarilo zabezpečiť odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Británia si po dohode s ostatnými členskými štátmi EÚ vyžiadala kompromisný odklad brexitu do 31. októbra tohto roku.

Kremeľ: Mayovej vláda bola pre rusko-britské vzťahy náročným obdobím

Vláda Mayovej bola pre vzťahy Ruska s Britániou veľmi náročným obdobím. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

„Mayovej mandát v úrade premiérky prišiel počas veľmi zložitého obdobia našich vzájomných vzťahov,“ povedal novinárom Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa dostali na najnižšiu úroveň za uplynulé desaťročia po otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury vlani v marci.

Britská vláda vtedy vyhlásila, že voči Skripaľovcom bola použitá vojenská nervovoparalytická látka novičok vyrobená v Rusku a pokus o vraždu „takmer určite“ schválil Kremeľ. Rusko svoju účasť na útoku v Salisbury odmieta.

Londýn následne prerušil s Moskvou všetky kontakty na najvyššej úrovni a zrušil návštevu svojich ministrov a členov kráľovskej rodiny na futbalových majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v Rusku.

Peskov dodal, že si „nevie spomenúť na Mayovej žiadny význačný príspevok k rozvoju bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Britániou“. Moskva „veľmi pozorne“ sleduje proces brexitu, keďže Európska únia je „hlavným obchodným a hospodárskym partnerom Ruskej federácie“, zakončil kremeľský hovorca.

Podľa predsedu výboru ruskej Rady federácie pre medzinárodné záležitosti bude budúcnosť rusko-britských vzťahov závisieť od toho, kto nahradí Mayovú v úrade. „Zvesti sa rozchádzajú, ale celkovo to vyvoláva iba málo optimizmu, ak vôbec nejaký,“ napísal na sociálnej sieti Konstantin Kosačev.

„Odchádzajúcu premiérku si budeme pamätať predovšetkým pre jej škandalózny rétorický štýl a výraz ‚vysoko pravdepodobné‘. Inými slovami pre nepodložené obvinenia voči Rusku, ktoré množstvo európskych krajín interpretovalo ako príčinu na vyhostenie ruských diplomatov,“ uviedol podľa tlačovej agentúry TASS Kosačev.

Podľa jeho názoru Mayovej „know-how“ sa stalo príkladom pre množstvo iných krajín. „Keď príde na Rusko, neobťažujú sa predložiť solídny dôkaz. Myslím si preto, že Mayovej odchod nebudeme v Rusku príliš oplakávať,“ dodal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigel Farage #Brexit #Theresa Mayová