Brunejský sultán vrátil čestný titul z Oxfordskej univerzity

Brunejský sultán Hassanal Bolkiah v piatok vrátil čestný titul, ktorý mu udelila Oxfordská univerzita. Panovník tak učinil po kritickej reakcii celebrít na jeho návrh trestu smrti pre homosexuálny pohlavný styk a cudzoložstvo, informuje denník The Guardian.

24.05.2019 14:32
debata (2)

Svoje pobúrenie nad návrhom trestov, ktoré medzičasom už brunejský sultán odvolal, vyjadrili americký herec George Clooney alebo britský spevák Elton John.

Takmer 120 000 ľudí podpísalo do apríla petíciu, ktorá vyzýva Oxfordskú univerzitu, aby Bolkiahovi, druhému najdlhšie vládnucemu monarchovi sveta, odobrala čestný titul z práva, ktorý mu udelila v roku 1993.

Univerzita uviedla, že sultán sa sám rozhodol vrátiť titul.

Brunejský sultanát, malá monarchia v juhovýchodnej Ázii na ostrove Borneo, začiatkom apríla vyvolala rozruch, keď predstavila svoju interpretáciu islamského práva šaría, na základe ktorej mali byť homosexualita, cudzoložstvo a znásilnenie trestané smrťou vrátane spôsobom ukameňovania.

Brunejský sultán však začiatkom mája oznámil, že trest smrti ukameňovaním za homosexuálny pohlavný styk a cudzoložstvo sa v krajine nebude uplatňovať, informovala agentúra AFP.

Toto rozhodnutie sultán oznámil v televíznom prejave k začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Brunej, bývalý britský protektorát s približne 400 000 obyvateľmi, bol prvou krajinou v regióne, ktorá v roku 2014 prijala trestnú zložku islamského práva šaría na celoštátnej úrovni.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Oxfordská univerzita #brunejský sultán #Brunej #Hassanal Bolkiah