Izraelského prezidenta šokovalo vyjadrenie o nebezpečenstve nosenia jarmuliek

Izraelského prezidenta šokovalo vyjadrenie nemeckého vládneho komisára pre boj proti antisemitizmu, ktorý varoval Židov, aby v niektorých častiach krajiny na verejnosti nenosili jarmulky.

26.05.2019 16:41

„Stanovisko nemeckého vládneho komisára pre boj proti antisemitizmu, ktorý tvrdí, že je lepšie, aby Židia v Nemecku pre obavy o ich bezpečnosť nenosili kipy, ma hlboko šokovalo,“ vyjadril sa prezident Reuven Rivlin a dodal, že sa nikdy nepodriadia, nikdy nesklopia zrak a nikdy nebudú na antisemitizmus reagovať porazenecky a od svojich spojencov očakávajú a požadujú to isté.

„Nemôžem Židom odporučiť, aby stále a všade v Nemecku nosili jarmulky,“ vyjadril sa Felix Klein v rozhovore pre noviny mediálnej skupiny Funke, no nešpecifikoval miesta ani časy, ktoré sú podľa neho rizikové.

Vlani sa podobne vyjadril aj hlavný nemecký židovský líder Josef Schuster, ktorý varoval Židov, aby nenosili jarmulky vo veľkých mestách, pretože im hrozí nebezpečenstvo. Teraz svoje slová pripomenul a v rozhovore pre agentúru dpa zdôraznil, že táto skutočnosť je dávno známa.

Mnohí ďalší Kleinov komentár kritizovali s tým, že je to priznanie zlyhania, pretože štát musí zabezpečiť, aby sa mohli Židia kdekoľvek bez strachu pohybovať a v rámci slobody vierovyznania by mali mať možnosť kdekoľvek a kedykoľvek nosiť jarmulku.

Sám Klein neskôr pre dpa povedal, že jeho vyjadrenie bolo zámerne provokatívne, pretože chcel iniciovať debatu o „bezpečnosti židovskej komunity“ v krajine.

Štatistika, ktorú tento mesiac zverejnila nemecká vláda, ukazuje nárast antisemitských incidentov a tiež incidentov nasmerovaných proti cudzincom v uplynulom roku, i keď celkový počet politicky motivovaných zločinov klesol.

chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Nemecko #antisemitizmus #Reuven Rivlin #Felix Klein