Trump sa nezhodol s Abem: "Netrápia" ho raketové skúšky Severnej Kórey

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že ho "osobne netrápia" nedávne testy rakiet krátkeho doletu, ktoré Severná Kórea vykonala tento mesiac. Informovala o tom agentúra AP.

27.05.2019 08:46 , aktualizované: 11:39
debata (3)

Japonský premiér Šinzó Abe, ktorý vedľa neho stál po rokovaniach na tlačovej konferencii v Tokiu, s ním nesúhlasil. Povedal, že tieto raketové skúšky porušili rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a sú poľutovaniahodné. Abeho znepokojujú, pretože predstavujú hrozbu pre bezpečnosť v Japonsku.

Trump sa tiež urážlivo vyjadril na adresu bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý je jedným z jeho demokratických vyzývateľov v budúcoročných prezidentských voľbách. Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno uviedol o Bidenovi, že má nízke IQ, a Trump teraz vyslovil s týmto hodnotením súhlas.

Americký prezident ešte pred rokovaním s Abem vyhlásil, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a KĽDR sú založené na „veľkom rešpekte“. V tejto súvislosti predpovedal „veľa dobrých vecí“ – aj napriek nedávnej sérii severokórejských raketových skúšok.

„Osobne si myslím, že v súvislosti so Severnou Kóreou nastane veľa dobrých vecí – cítim to. Možno mám pravdu, možno sa mýlim, ale mám taký pocit,“ povedal Trump.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton v sobotu povedal, že KĽDR nedávnou sériou skúšok rakiet krátkeho doletu porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

„Severná Kórea odpálila nejaké malé zbrane, čo vyrušilo niekoľkých mojich ľudí a iných – ale nie mňa,“ napísal v nedeľu na Twitteri Trump. Predstavitelia Severnej Kórey označili v pondelok Boltona v tejto súvislosti za „vojnového štváča“ a „ľudský nepodarok“.

Trump pricestoval na štvordňovú štátnu návštevu Japonska ešte v sobotu. Cieľom jeho cesty je posilňovanie vzťahov s touto východoázijskou krajinou a rozhovory o obchode i o rastúcich hrozbách zo strany Severnej Kórey.

Trump počas návštevy Japonska potvrdil záujem rokovať s Iránom

Americký prezident Donald Trump v pondelok počas návštevy Japonska potvrdil záujem rokovať s Iránom, informovala agentúra AFP. Japonský premiér Šinzó Abe podľa AFP zvažuje možnosť vycestovať do Teheránu.

„Verím, že Irán by chcel viesť rozhovory – a ak chcú viesť rozhovory oni, my ich chceme viesť tiež,“ povedal Trump.

„Uvidíme, čo sa stane,“ pokračoval Trump a dodal, že premiér Abe má veľmi blízke vzťahy s iránskou vládou. „Nikto nechce, aby sa stali hrozné veci – najmä ja nie,“ dodal.

Trump pricestoval na štvordňovú štátnu návštevu Japonska ešte v sobotu. Cieľom jeho cesty je posilňovanie vzťahov s touto východoázijskou krajinou a rozhovory o obchode i o rastúcich hrozbách zo strany Severnej Kórey.

Americký prezident sa v pondelok stal prvým zahraničným lídrom, ktorý sa stretol s novým japonským cisárom Naruhitom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Irán #Donald Trump #Naruhito